24. FEBRUARA ĆEMO ZNATI KAKO IZGLEDA: Uskoro u opticaju nova novčanica od 20 evra!

Izvor: Kurir, 22.Dec.2014, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

24. FEBRUARA ĆEMO ZNATI KAKO IZGLEDA: Uskoro u opticaju nova novčanica od 20 evra!

Danas je u opticaju oko tri milijarde ovih novčanica, pa je u novčanicama od 20 evra sadržana vrednost od ukupno 60 milijardi evra

BEČ - Za dva meseca pojaviće se redizajnirana novčanica od 20 evra. Tako će se, posle uvođenja novodizajniranih novčanica od pet i deset evra, pojaviti i treća novčanica sa izgledom koji se prilično razlikuje od prethodne.

Nacionalna banka Austrije i narodne banke ostalih država zone evra novu novčanicu od 20 evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predstaviće istovremeno 24. februara 2015.

Posle novčanice od 50 evra, 20 evra je druga najčešća novčanica ove valute. Danas je u opticaju oko tri milijarde ovih novčanica, pa je u novčanicama od 20 evra sadržana vrednost od ukupno 60 milijardi evra. Kao i kod prethodnog redizajna, stare novčanice od 20 evra važiće paralelno sa novim i biće postepeno povlačene iz prometa.

Uvođenje nove novčanice od 20 evra sprovodi se 10 meseci ranije nego što je bilo planirano. Razlozi su bezbednosne prirode: nove novčanice imaju bolje sigurnosne elemente, pre svega, jasniji vodeni žig i hologram.

Time će se otežati posao falsifikatorima. Širom Evrope je, samo u prvih šest meseci ove godine, iz prometa povučeno ukupno 331.000 falsifikovanih novčanica. Italijanska policija je nedavno pohapsila jednu napuljsku falsifikatorsku mrežu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.