Prazan novčanik pojeftinjuje jaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prazan novčanik pojeftinjuje jaja

Uskrs je za proizvođače konzumnih jaja godinama bilo vreme za dodatnu zaradu. Međutim, ove godine to se nije dogodilo. Živinari upozoravaju da je proizvodna cena jaja ista ili niža od prodajne što ih, kako tvrde, vodi u gubitke. 

Pred praznik, jaja su u maloprodaji bila po istoj ceni kao i u prethodnom delu godine, žali se direktor Poslovne zajednice "Živinarstvo" Rade Škorić.

 Generalno, cene u živinarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su niske, a on tačno ne zna šta je uzrok tome.

Škorić pretpostavlja da je slaba platežna moć građana jedan od mogućih uzroka i predočava koliko košta proizvodnja jednog jajeta.

"Ja, odkako radim u živinarstvu, ne znam da je bilo gore. Od prošlogodišnjeg Uskrsa situacija na tržištu je loša kada je reč o ceni jaja. Cene komercijalno upakovanih jaja u maloprodaji kreću se oko šest do osam dinara po komadu. To je katastrofalno. I lane smo imali tešku situaciju, ali je sada 30 odsto gore nego u vreme prošlogodišnjeg Uskrsa. Sigurno da mogu da tvrdim da je proizvođačka cena jaja viša od sedam dinara”, kaže Škorić.

Kada je reč o ceni živinskog mesa, ona je takođe niska, ocenjuje Rade Škorić i zaključuje da cena od 100 do 130 dinara za kilogram žive mere nije dovoljna za profitabilniju proizvodnju živine.

         

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.