Valeta - jedan od najlepših gradova sveta

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valeta - jedan od najlepših gradova sveta

Ova godina je idealna da posetite prestonicu Malte, Valetu. Naime, grad je sam "ušminkan" jer slavi veliki jubilej, 450. gofinu svoga postojanja.

Tokom nekoliko prethodnih godina, ovaj grad je bio renoviran, pa se može reći da je dobio arhitektonski botoks, što se i nije baš sasvim dopalo lokalnom stanovništu. Injekciju savremene arhitekture Valeta je dobila od Renca Piana, koji je dizajnirao je zgradu parlamenta, sa laserskim elementima na fasadi, a podario im je i otvoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << auditorijum, kao i metalni skeleton iznad ruine Opere.

Ovaj mali glavni grad ograničen je svojom geografijom pošto je smešten na malom polustrvu, tako da nikada nije imao mogućnost da se elegantno raširi. On i dalje ostaje u svojim okvirima, gde građevine iz 17.veka predivno krase ulice, na kraju kojih možete videti nagoveštaji kobaltnog mora.

Kontrast između starog i novog je ono što je učinilo Pianove dodatke još interesantnijim, a celokupni utisak se mora videti uživo da bi se osetio na pravi način.

Drugi razlog zbog kog morate posetiti Valetu ove godine je 450 godina od velike opsade. Davne 1565.godine malteški vitezovi borili su se sa turskom vojskom, a osmi septembar je dan pobede koji ovaj grad posebo obeležava svake godine.

Valeta je grad koji je bogat muzejima, fantastično dekorisanim baroknim katedralama, koje su iznutra još lepše. U katedrali Svetog Đorđa se nalazi i najveća slika čuvenog umetnika Karavađa.

Savetujemo vam da nikako ne propustite priliku da pogledate performans u novo-otvorenom amfiteatru, koji se poput feniksa, uzdiže iz ruina zgrade opera koja je bombardovana tokom Drugog svetskog rata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.