VAŽNO: Da vam ne presedne vožnja do mora...

Izvor: Mondo, 27.Jul.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŽNO: Da vam ne presedne vožnja do mora...

Vožnja po vrućini može da bude opasna, a ovih nekoliko saveta može vam pomoći da putujete bezbednije.

Foto: MONDO/Dragana Todorović

Nije preporučljivo da tokom dana vozač vozi više od devet sati, a najviše četiri i po sata bez prestanka, nakon čega bi trebalo da naprave pauzu od 45 minuta.

Nikako, ali nikako ne zaboravljajte da vežete pojas u automobilu, na prednjem i zadnjem sedištu! Imajte na umu da ovaj jednostavan korak u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nesreće smanjuje rizik od smrtnog ishoda za 50 odsto na prednjem sedištu, i za 75 odsto na zadnjem sedištu!

Leto je, napolju je toplo, pa vozači često za volan sedaju u papučama ili japankama. Iako mislite da vam to ni najmanje ne smeta, opasno je da vozite u obući koja može lako da vam spadne sa nogu.

Verovatno već znate, ali ne škodi da ponovimo: nikako, ni pod kojim izgovorom nemojte da vozite ako ste pili alkohol, naspavajte se pre nego što krenete na putovanje, jedite nešto lagano, ponesite dovoljno vode. Nemojte da vozite brzo (stići ćete, gde god da ste krenuli), ne rizikujte preticanjem na mestima gde to nije bezbedno, pravite pauze.

Na kraju, pored toga što ste vi spremni za putovanje, proverite da li je i vaš automobil spreman, odnosno da li je ispravan. U ovlašćenom servisu proverite u kakvom stanju su gume, kočnice, da li ima dovoljno ulja, goriva, da li rade svi farovi, brisači...

Iako većina bira da na letnji odmor krene tokom noći, kako bi se izbegle vrućine i gužve na putevima, vožnja u noćnim satima nije preporučljiva, kao ni vožnja u najtoplijem delu dana.

Kada krenete na putovanje, budite spremni na eventualne gužve na putevima tokom letnje turističke sezone, a naročito pažljivo vozite kroz naseljena mesta, na raskrsnicama, kod odmorišta.

Na put krenite na vreme, a vreme izgubljeno u saobraćajnoj gužvi nemojte da nadoknađujete brzom vožnjom jer ćete na taj način povećavati rizik za izazivanje saobraćajne nezgode.

Takođe, nije preporučljivo da na duže putovanje krećete nakon radnog dana jer umor umanjuje sposobnost procene situacija i reagovaja u saobraćaju.

Još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju: statistički gledano, poslednji sat vožnje predstavlja poseban rizik! Kada nakon višesatne vožnje ugledamo more, opustimo se jer smo napokon tu, blizu, a tada nismo dovoljno koncentrisani na saobraćaj!

Pazite i kako koristite klima uređaj u automobilu - razlika između spoljašnje i temperature u vozilu ne bi trebalo da bude više od pet do 10 stepeni, idealno oko sedam stepeni. Klima uređaj isključite malo pre nego što izađete iz vozila i otvorite prozore, kako biste organizmu dali vremena da se prilagodi spoljašnjoj temperaturi.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.