Malo na tiganj, malo u rezervoar aviona

Izvor: Mondo, 22.Okt.2014, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo na tiganj, malo u rezervoar aviona

Ulje koje koristimo za pripremanje hrane, može da se pretvori u mlazno gorivo, kažu naučnici koji uveliko rade na tome.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Američki proizvođač aviona "Boing" i kineska Komercijalna korporacija za proizvodnju aviona (Comac) pokrenuli su zajednički testni projekat pretvaranja ulja za kuvanje u mlazno gorivo.

Postrojenje za preradu ulja nalaziće se u gradu Hangdžou na severoistoku Kine i imaće kapacitet da godišnje pretvori >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << oko 240.000 litara kuhinjskog ulja u gorivo.

Projekat će omogućiti avio-kompanijama da testiraju održivost proizvodnje biogoriva iz jeftinog i rasprostranjenog oblika otpada, upotrebljenog kuhinjskog ulja. Kompanije veruju da bi na taj način u Kini moglo da se proizvede 1,8 milijardi litara goriva godišnje.

Kineska uprava za civilni aviosaobraćaj (CAAC) je u februaru filijali državne naftne kompanije Sinopek dala dozvolu za proizvodnju avionskog goriva iz ulja za kuvanje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.