Kuber Pidi grad pod zemljom u kojem postoji Srpska pravoslavna crkva!

Izvor: Prva.rs, 21.Jul.2014, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuber Pidi grad pod zemljom u kojem postoji Srpska pravoslavna crkva!

Kuber Pidi je rudarski grad. Nalaz6i se u Australiji, a glavna privredna delatnost je iskopavanje opala i u njemu se iskopavaju najskuplji opali na svetu. Osnovan je 1915. godine, ime su mu dali Aboridžini koji su ga i osnovali, a njegovo ime u prevodu znači rupa.
Danas Kuber Pidi je u svetu poznat kao podzemni grad.
Ljudi koji žive u njemu od izuzetno visokih dnevnih temperatura koje prelaze čak i 40 stepeni, sklanjaju se na veoma zanimljiva mesta u kojima je temperatura 24 stepena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << a vlažnost 20 odsto. U odaje i zgrade koje se nalaze ispod površine i kojih ima veoma mnog.

Po popisu iz 2011. godine u Kuber Pidiju oko 2.000 stanovnika živi pod zemljom ! Meštani žive u domovima u stenama i zemlji koji imaju po tri spavaće, dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo.
Takođe stanovnici imaju kao i svi drugi koji žive u gradovima, svoje barove prodavnice, pa čak i podzemno groblje! Najveći problem ljudima koji žive u kućama u ovom rudarskom gradiću predstavlja nedostatak vode.
Posebno je interesantno da se u gradiću nalazi i podzemna srpska pravoslavna crkva Svetog Ilije Proroka. Nalazi se oko 800 kilometara severno od Adelejda sa kojim je spojen dnevnom autobuskom linijom.

A cena podzemnih kuća je skoro ista kao i za kuću na površini zemlje. Bez preke potrebe, čovek ne mora da izlazi na svetlost dana, a ako želi da proširi stan može da iskopa novu prostoriju.
A može i da se desi da se prilikom proširivanja svoje kuće vlasnik obogati ako naleti na koje nalazište opala, time bi rešio je sve svoje finansijske probleme.

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Put u središte Zemlje: Zašto svi u ovom gradu žive ispod površine

Izvor: Svet, 22.Jul.2014, 10:32

Rudarski gradić u Australiji, Kuber Pedi je poznat kao svetska prestonica opala, koji je još kod starih Grka i Rimljana važio za simbol nade, nevinosti i čistote. Najskuplji opali na svetu vade se upravo ovde, a nazivu grada kumovali su Aboridžini – u prevodu “beli čovek u rupi”. Ipak ono...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.