Kako Evropa radi za nas: Ruski turisti pohrlili u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2015, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako Evropa radi za nas: Ruski turisti pohrlili u Srbiju

Zbog pada rublje, izazvanog sankcijama Zapada, smanjen je broj ruskih turista u evropskim zemljama - najveće gubitke pretrpela je Norveška, dok je najveći rast broja ruskih turista zabeležen u Srbiji.

U Norveškoj je zabeležen pad turističkih noćenja za 20 odsto, a  najmanji odliv ruskih gostiju osetila je Holandija, gde je broj turista iz Rusije smanjen tek za jedan odsto.

Prema izveštaju Evropske komisije (EK) za turizam, slabiju posetu ruskih gostiju u 2014.godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << osetile su i Slovačka, Hrvatska, Švedska i Malta, gde je zabeležen pad za oko 14 odsto.

Broj ruskih gostiju opao je i u Finskoj za 13 odsto, Portugaliji, Poljskoj i Sloveniji za 12 odsto, Španiji za devet, Letoniji i Švajcarskoj za skoro sedam, a u Danskoj za oko pet odsto...

Uz Srbiju, Rusi i dalje posećuju Italiju i Mađarsku, navodi EK za turizam.

U Srbiji je broj putovanja iz Rusije sa prenoćištem povećan za skoro 30 odsto u odnosu na 2013. Turistički strušnjaci objašnjavaju ovaj podatak činjenicom da Beograd nije uveo sankcije Moskvi.

Turističke organizacije ističu da Rusi rado putuju u Srbiju zbog tradicionalno jakih istorijskih, kulturnih i duhovnih veza, kao i zbog činjenice da ruskim građanima nije potrebna viza..

Osim toga, po mišljenju ruskih turista, Srbija je privlačna i zbog relativno niskih cena, koje odlikuju srpsku turističku ponudu.

Turističke organizacije navode da su najtraženija kratka, takozvana "siti brejk" putovanja, i to zbog odnosa cene i kvaliteta.

Povećan je i broj putovanja Rusa u Italiju za oko sedam odsto  i u Mađarsku za za pet odsto.

EK nije precizirala koliku je ukupnu finansijsku štetu Evropa pretrpela zbog gubitka ruskih turista.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.