Jedinstvena pukotina koja privlači ronioce iz celog sveta

Izvor: B92, 28.Jul.2017, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstvena pukotina koja privlači ronioce iz celog sveta

Nacionalni park Pingvelir jedno je od najpopularnijih mesta za ronjenje na svetu.

Ronioce najviše privlači pukotina Silfra jer se nalazi između dve tektonske ploče, između dva kontinenta: Amerike i Evrope. Ploče se godišnje se udalje jedna od druge 2 centimetra.

Vidljivost u vodi na Silfri je više od 100 metara, što je velika retkost, ako ne i jedinstvena na celoj planeti. Voda je ovde hladna, 2 do 4 stepeni Celzijusovih tokom cele godine, s obzirom na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je reč o vodi iz obližnjeg glečera Langjokul.

Topljenjem leda iz glečera, voda prolazi kroz porozne stene i dodatno se filtrira kroz lavu, a da bi došla do severnog dela jezera Pingvelir, potrebno je 30 do 100 godina. Ovo je jedna od najčistijih voda na svetu, tako da turisti mogu slobodno da je piju.

Pukotina se sastoji iz četiri dela: Velike pukotine, Dvorane, Katedrale i Lagune. U vodu se spušta stepenicama, a prosečna dubina iznosi 7-12 metara, pri čemu na najdubljem delu 18 metara.

Iako ovde ima mnogo ribe, naročito pastrmke, zapravo je najviše algi koje pod površinom stvaraju kaleidoskop boja.

Nacionalni park Pingvelir nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine zbog svoje kulturne i istorijske vrednosti, kao i prirodne i geološke jedinstvenosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jedinstvena pukotina koja privlači ronioce iz cijelog svijeta

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2017

Nacionalni park Pingvelir jedno je od najpopularnijih mjesta za ronjenje na svijetu...Ronioce najviše privlači pukotina Silfra jer se nalazi između dvije tektonske ploče, između dva kontinenta: Amerike i Evrope. Ploče se godišnje se udalje jedna od druge 2 centimetra...Vidljivost u vodi na Silfri...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.