FOTO: Poluostrvo koje ima više vodopada nego stanovnika

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Poluostrvo koje ima više vodopada nego stanovnika

Vestfjords, poluostrvo na severozapadu Islanda, jedno je od najdivljijih područja ionako divlje, ali prelepe zemlje kojom dominiraju netaknuta prirodna područja.

Manje od 7.500 ljudi živi rasuto na 22.000 kvadratnih kilometara, što je najslabije naseljeno područje Islanda, ali i najhladnije. Zima traje od septembra do juna, a karakterišu je jaki udari vetra, gusta magla i jak sneg zbog kojeg je regionalni aerodrom zatvoren nedeljama.

Prekrasni netaknuti pejzaži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Vestfjordsu ostavljaju bez daha, ali samo tri odsto turista dolazi ovde, što zbog okrutnih vremenskih prilika, što zbog nedostatka turističke infrastrukture koja otežava putovanje.

Najveće naselje na poluostrvu je Ísafjörður u kojem živi 2.600 ljudi. U njegovoj blizini je Súðavík sa samo 150 stanovnika. U vreme najvećih olujnih vetrova i jakog snega ovde se može doći samo brodom. A zatvoreni putevi u Vestfjordsu su uobičajeni. Priobalni put koji povezuje ova dva mesta poznat je kao zona opasnih lavina. Godine 1995. u lavinama su poginule 34 osobe.

Iako zima stigne rano, prekrasne boje prirode dugo ne blede. Gde god da pogledate bićete fascinirani. Na 80 km od Ísafjörðura nalazi se najveći vodopad ovog područja i jedan od najpopularnijih atrakcija Islanda - Dynjandi.

Kažu da Vestfjords ima više vodopada nego stanovnika. Nije nimalo jednostavno putovati iz mesta u mesto, putevi su loši, a gradovi teško dostupni. Ipak, ako se nekada i nađete u ovom zabačenom kutku Islanda, dovoljno će biti da se okrenete oko sebe i shvatite da se za Vestfjords vredi malo i namučiti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.