Počelo suđenje naučnicima zbog zemljotresa

Izvor: Studio B, 20.Sep.2011, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje naučnicima zbog zemljotresa

U Italiji je počelo suđenje sedmorici naučnika optuženih za ubistvo iz nehata, jer nisu upozorili stanovništvo na opasnost od zemljotresa u kojem je 2009. u centralnoj Italiji poginulo više od 300 ljudi.

Sudski proces pažljivo prate seizmolozi širom sveta koji insistiraju na tome da je nemoguće predvideti zemljotrese i tvrde da se ni za jedan veliki potres nije znalo unapred.

Prošle godine, oko 5.200 istraživača širom sveta potpisalo je peticiju podrške >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << italijanskim kolegama, a Seizmološko društvo Amerike uputilo je pismo italijanskom predsedniku u kome izražava zabrinutost zbog onoga sto smatra neosnovanim napadom na nauku.

Naučnici i stručnjaci optuženi su da su dali "neprecizne, nepotpune i kontradiktorne informacije" na pitanje da li bi manji potresi, koje su stanovnici Akile osetili šest meseci pre razornog zemljotresa iz aprila 2009, trebalo da se shvate kao upozorenje na opasnost od jaceg potresa.

Tužilaštvo se posebno usredsredilo na zapisnik sa sastanka komisije koja se bavi procenama velikih rizicka, od 31. marta 2009. koji je sazvan zbog zabrinjavajuće seizmičke aktivnosti na tom području u protkelih nekoliko meseci. Prema tom zapisniku objavljenom nedelju dana pre velikog zemljotresa - stručnjaci su zaključili da je "mala verovatnoća" da će biti jačeg zemljotresa, mada je dodato da se ta mogućnost ne može ni isključiti.

U zemljotresu jačine 5,8 stepeni Rihterove skale 6. aprila 2009. poginulo je 308 ljudi u Akili i okolini. Srednjevekovni grad je najvećim delom srušen, a hiljade stanovnika mesecima je živelo pod šatorima i u privremenom smeštaju.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija: Počelo suđenje naučnicima zbog zemljotresa

Izvor: Blic, 21.Sep.2011, 00:55

U Italiji je danas počelo suđenje sedmorici naučnika i stručnjaka optuženih za ubistvo iz nehata, jer nisu na pravi način upozorili stanovništvo na opasnost od zemljotresa u kojem je 2009. u centralnoj Italiji poginuilo više od 300 ljudi. ..Sudski proces pažljivo prate seizmolozi širom sveta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.