Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jun.2016, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irski premijer zabrinut zbog posledica Bregzita

Irski premijer Enda Keni rekao je danas da je zabrinut zbog "zemljotresa" koji je izazvao Bregzit, obraćajući se Parlamentu na vanrednoj sednici o prošlonedeljnom britanskom referendumu.

Keni je rekao da će braniti interese Irske prilikom izlaska Velike Britanije iz EU.

"Verujem da se sve vlade slažu da je Velika Britanija doživela politički zemljotres, a da bi se shvatile posledice >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << biće potrebno vreme", rekao je Keni koji je sazvao tu sednicu Parlamenta.

Značaj tog referenduma je veći za Irsku nego za svaku drugu zemlju EU, dodao je on i rekao da će Irska od sada prvenstveno razmatrati ključna politička i strateška pitanja kao što su posledice po Severnu Irsku, granica i zona zajedničkog putovanja, uspostavljena tokom 1920-ih između Ujedinjenog Kraljevska i Irske pošto je ona postala nezavisna.

Enda je ipak rekao da će biti komplikovano planirati hitne procedure dok traje neizvesnost oko budućih odnosa Britanije i EU.

Irska je posebno zabrinuta zbog mogućnosti ponovnog uspostavljanja carina sa Velikom Britanijom, za koju se nada da će moći da ostane u zoni slobodne trgovine sa EU.

Velika Britanija je glavni trgovinski partner Irske u mnogim oblastima, među kojima je i poljoprivreda, iako je pokušala da diversifikuje svoje privredne partnere od kad je pristupila EU 1973. godine.

Već je pad britanske funte od petka poskupeo njen izvoz u Veliku Britaniju.

Gotovo 200.000 radnih mesta zavisi od razmene s Velikom Britanijom koja je treći investitor u Irskoj, posle SAD i Nemačke.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kern protiv novih povlastica za Veliku Britaniju

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2016, 09:19

Austrijski kancelar Kristijan Kern odbija dalja specijalna rešenja za Veliku Britaniju posle referenduma o istupanju...On je, obraćajući se u austrijskom parlamentu, istakao da više ne sme biti novih povlastica za London i poručio da EU mora jasno staviti do znanja da istupanje iz EU predstavlja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.