Baskijski zatvorenici štrajkuju glađu u Španiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baskijski zatvorenici štrajkuju glađu u Španiji

Grupa od 14 baskijskih zatvorenika, osumnjičenih da su bliski ili pripadnici baskijske separatističke organizacije Eta, štrajkuje glađu zahtevajući da španske vlasti oslobode "baskijske političke zatvorenike", saopštili su večeras izvori bliski zatvorskim službama.

Zatvorenici se smenjuju u štrajku glađu i svaki od njih ne jede po nedelju dana, naveli su isti izvori.

Prema baskijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izvorima, u zatvorima širom Španije ima 280 baskijskih zatvorenika, dok ih 79 ima u Francuskoj, Portugalu i Švajcarskoj.

Eta je krajem oktobra 2011. posle 40 godina borbe za nezavisnost Baskije koja se nalazi jednim delom u Španiji a drugim u Francuskoj najavila da odustaje od takve bitke.

Procenjuje se da je Eta odgovorna za smrt 829 osoba tokom 40 godina raznih napada, pretežno u Španiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Baskijski zatvorenici u Španiji štrajkuju glađu

Izvor: B92, 20.Avg.2016

Madrid -- Grupa od 14 baskijskih zatvorenika, osumnjičenih da su bliski ili pripadnici baskijske separatističke organizacije Eta, štrajkuje glađu...Oni zahtevaju da španske vlasti oslobode "baskijske političke zatvorenike", saopštili su izvori bliski zatvorskim službama...Zatvorenici se smenjuju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.