Australija: Najgora prirodna katastrofa u istoriji kontinenta (INTERAKTIVNA GRAFIKA)

Izvor: Blic, 17.Jan.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Najgora prirodna katastrofa u istoriji kontinenta (INTERAKTIVNA GRAFIKA)

Poplave koje su uništile veliki deo istočne obale Australije, uključujući i treći najveći grad te zemlje, Brizbejn, verovatno će biti najskuplja prirodna katastrofa u istoriji kontinenta, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Poplave koje su pogodile saveznu državu Kvinslend, gde su zahvatile područje veličine južne Afrike, a preko noći pogodile i 46 gradova u državi Viktorija, neće zaustaviti povratak budžetskom suficitu u sledećoj finansijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godini, ali će ogromni troškovi izvršiti pritisak na privredu.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

Samo u Kvinslendu će troškovi biti najmanje 10 milijardi australijskih dolara. Troškovi u Viktoriji još rastu i nemoguće ih je predvideti. Poplave su rezultat najjače zabeleženog nivoa vremenskog fenomena "La Ninja" u Tihom okeanu, a osim Australije, posledice poplava i klizišta osetili su i Filipini, Brazil i Šri Lanka.

Od decembra su poplave pogodile četiri australijske države, a u Kvinslendu su stradale 24 osobe. Nivo katastrofe veći je nego 1974. godine, kad je ciklon u Darvinu ostavio 43 000 ljudi bez krova nad glavom.

Član upravnog odbora Centralne banke Vorvik Mekibin rekao je prošle sedmice da bi poplave u Kvinslendu mogle srezati oko jedan odsto s privrednog rasta, što bi iznosilo više od 13 milijardi australijskih dolara, kad se u obzir uzme gubitak proizvodnje i šteta na infrastrukturi.

Ipak, investicioni ogranak centralne banke revidirao je takva očekivanja, rekavši kako će konačni trošak poplava biti između tri i pet milijardi dolara.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najskuplja prirodna katastrofa Australije

Izvor: Mondo, 17.Jan.2011

Poplave koje su uništile veliki deo istočne obale Australije, uključujući i treći najveći grad te zemlje, Brizbejn, i koje se šire ka jugu te zemlje, verovatno će biti najskuplja prirodna katastrofa u istoriji kontinenta.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.