Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo

Odbojku je izmislio Vilijam Morgan 1896. godine instruktor i sportski direktor Udruženja mladih hrišćana, u gradiću Holioku u državi Masačusets.
Na koledžu Holioku su studirali i odrasli i zaposleni ljudi. Morgan je želeo da im konstruiše novu igru za razonodu i telesno vežbanje. Igra je dobila naziv Mintonete. Pozajmljene su joj neke odlike tenisa i rukometa. Lopta sa kojom se igralo je bila košarkaška, dok je mreža bila teniska i bila je podignuta do visine od 198 cm, igralište je bilo dimenzija kao kod košarkaškog terena.

Nije bilo ograničenja u broju igrača. Postojala je mogućnost izvođenja drugog servisa kao u tenisu. Sedmog jula 1896. godine na koledžu u Springfildu je odigrana prva odbojkaška utakmica. Od tada ova igra i nosi naziv Odbojka. Odbojka se postepeno razvijala i već 1900. godine prvi put je izrađena odbojkaška lopta. Iste godine odbojka se iz Amerike širi dalje u Kanadu a zatim u Kubu, Portoriko, Urugvaj i Brazil.
Na Filipinima je 1916. godine po prvi put korišćeno odbijanje lopte u visokom luku nakon čega je usledio smeč. U Evropi se odbojka prvi put pojavljuje 1917. godine, a 1924. godine se pojavljuje i u tadašnjoj Jugoslaviji. Doneo je Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Oklanda. U Parizu je 1947. godine osnovana Međunarodna odbojkaška federacija. Prvo evropsko prvenstvo za muškarce je održano 1948. godine dok je za žene održano 1949. godine. Prvo svetsko prvenstvo za muškarce je održano 1949. godine dok je prvo svetsko prvenstvo za žene održano 1952. godine.

Posle organizovanja svetskih i evropskih prvenstava je usledio ulazak odbojke u program Olimpijskih igara i to u Tokiju 1964. godine.
U našu zemlju odbojku je doneo gospodin Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Kalifornije. U organizaciji Crvenog Krsta je održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina organizovala. Odbojkaška takmičenja sokolskih društava igrana su po Župama, kao Župska prvenstva. Odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi gimnastičkih društava. U to vreme odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po plažama, letovalištima i parkovima.

U periodu okupacije između 1941. i 1944. godine odbojka se igrala mnogo aktivno, održavana su brojna takmičenja a sve više sportskih klubova je osnovalo svoje odbojkaške sekcije. Najveći uspeh naših odbojkaša se vezuje upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

To su kadeti koji su postali dvostruki Svetski šampioni, zatim seniorke koje su se okitile bronzom na Svetskom prvenstvu i postale Evropske prvakinje, kao i seniore dvostruke Evropske šampione.
Srpska odbojka je dočekala i prvu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji i to srebrnu. Igračice Zorana Terzića su odigrale u Riju turnir za pamćenje i u borbi za zlato morale da pruže ruku Kineskinjama, novim olimpijskim šampionkama. Bio je to napet meč finalistkinja, u kojima je selekcija iz Azije napravila značajno manji broj grešaka.

Srpkinje su osvojile prvi set, došle na dva seta od zlata, ali su nove prvakinje preokrenule utakmicu i pobedile sa tri prema jedan u setovima. Naše srebrne odbojkašice su i pored toga ispisale istoriju, jer su donele našoj zemlji prvu olimpijsku medalju u ženskoj odbojci.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Uspeh srpskih srednjoškolaca u Izmiru

Uspeh srpskih srednjoškolaca u Izmiru

Na 30. konferenciji mladih naučnika ICYS 2024 - nezvaničnom svetskom prvenstvu istraživačkih radova u prirodnim naukama, koja je održana u Izmiru, srpski srednjoškolci ostvarili su izvanredne rezultate.. Članovi Centra za talente ostvarili su stopostotni uspeh i osvojili sedam medalja u izuzetnoj konkurenciji više od 150 takmičara iz 16 zemalja. Medalje su osvojili: Milica Tonić, učenica drugog razreda Gimnazije "Dušan Vasiljev" u Kikindi (zlatna medalja iz...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2024, 08:41

Detaljnije >>

Ne jedna, nego dve srpske reprezentacije školaraca se bore za trofej odbojkaškog prvaka sveta!

Posle spektakularnog otvaranja Svetskog srednjoškolskog prvenstva u odbojci, srpske selekcije su ostvarile sjajne rezultate.

Izvor: Sportal.rs, 25.Apr.2024, 23:52

Detaljnije >>

PUNO JOJ JE SRCE! Oglasila se Anastasija nakon CECINIH SUZA i Veljkove pobede - ona je celog života njegova NAJVEĆA PODRŠKA (FOTO)

Anastasija Gudelj (devojačko Ražnatović) oglasila se iz Sevilje, nakon velike pobede svog brata Veljka Ražnatovića, koji je prošao u finale kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u boksu.

Izvor: Blic, 24.Apr.2024, 22:56

Detaljnije >>

CECA RONI SUZE NAKON TRIJUMFA VELJKA RAŽNATOVIĆA Pevačica se rasula na komade, sve vreme se MOLILA: "Znam šta mu ovo znači"

Sin Svetlane Cece Ražnatović, Veljko Ražnatović, večeras je pobedio i prošao u finale kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u boksu.

Izvor: Blic, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Mlade srpske odbojkašice u borbi za medalju na SP za srednjoškolce u Beogradu

Mlade srpske odbojkašice u borbi za medalju na SP za srednjoškolce u Beogradu

Mlade srpske odbojkašice, dva tima, plasirale su se u šesnaestinu finala i boriće se za medalju na Svetskom prvenstvu za srednjoškolce u Beogradu.. Prvi sastav je u grupi od četiri reprezentacije pobedio sve rivale (Luksemburg 2:0, Francuska 2:0, Saudijska Arabija 2:0), a drugi tim je u grupi od tri reprezentacije takođe zabeležio pobede (Bugarska 2:0, Belgija 2:0). U muškoj konkurenciji dečaci iz Velikog Gradišta, prvaci Srbije u svojoj grupi ostvarili su dva...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Srednjoškolsko SP ulazi u završnicu: Srpske odbojkašice u borbi za medalje, odbojkaši na razigravanju za plasman

Svetsko prvenstvo u odbojci za srednjoškolce stiže u fazu razigravanja za medalje. Čak 29 zemalja sveta bori se za naslov prvaka sveta, a odbojka se igra u osam beogradskih dvorana.

Izvor: Sportal.rs, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Sanacija i rekonstrukcija otvorenih bazena na Sajmištu, uskoro i novi sadržaji (AUDIO)

Sanacija i rekonstrukcija otvorenih bazena na Sajmištu, uskoro i novi sadržaji (AUDIO)

Kada je pre 43 godine otvoren povodom svetskog prvenstva u Stonom tenisu, po kojem je i dobio nadimak SPENS, kompleks je postao ponos Novog Sada a pored sportskih nudio je decenijama i raznovrsne sadržaje od društvenih do komercijalnih.. Objekat, tada u rangu najreprezentativnijih Evropskih a svakako najmoderniji u Jugoslaviji s vremena na vreme je parcijalno rekonstruisan a nakon odustajanja ideje od izgradnje novog sledi mu i novo renoviranje. U sportskom delu biće...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2024

Detaljnije >>