Svetosavski bal u Beču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2015, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavski bal u Beču

Srpski centar i Zajednica srpskih klubova u Beču organizovali su prethodno veče, u glavnom gradu Austrije, tradicionalni Svetosavski bal, kojem je prisustvovala i izaslanica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić.

Ovogodišnji 18-ti po redu Svetosavski bal bio je jedan od najglamuroznijih sa puno uglednih gostiju i učesnika.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je rekao da je Svetosavski bal prevazišao sva njegova očekivanja, i istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je srpski narod imao dugu i tešku istoriju, ali da je uspeo da sačuva svoju tradiciju i kulturu što pokazuje i Svetosavski bal koji se održava u Beču.

Nakon intoniranja Svetosavske himne goste je pozdravio u ime organizacionog odbora i inicijator-obnavljivač tradicije srpskih balova u Beču Milorad Mateović, koji se zahvalio svim zvanicama i gostima.

Nakon tradicionalnog poziva "Neka bude bal" uz prve taktove valcera na podijumu su se našli prvi parovi.

Srpski centar je pre 18 godina obnovio tradiciju održavanja nekadašnjeg Slavenskog bala čiji je pokrovitelj bio Miloš Obrenović.

Imavši ideju da tada okupi viđenije Srbe u glavnom gradu Austrije, Obrenović je 1846. godine to po prvi put i uradio. U nameri da i Srbi idu u korak sa kulturom zapadne Evrope on je naložio Johanu Štrausu mlađem da napiše kompoziciju specijalno za taj povod, kada je po prvi put i izvedena. Tako je nastao čuveni Srpski kvadril koji je neizostavni deo svakog bala.

Događaj koji je u znaku tradicije i prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, prati i balski glamur u korak sa sezonom balova u glavnom gradu Austrije.

Svetosavski bal je uvek i prilika da se podseti na važne istorijske veze Srbije i glavnog grada Austrije i brojne znamenite Srbe koji su živeli u Beču.

Program ovogodišnjeg bala vodila je na srpskom i nemačkom jeziku glumica Anica Dobra.

U programu su nastupili glumac Ivan Bosiljčić, operska pevačica Suzana Šuvaković, muzički umetnici Biljana Peković, Čeda Marković, Ranko Jović i Zorana Duga, kao i solisti AKUD "Lola", u pratnji orkestra Vojkana Borisavljevića, a gradske igre izvela su bečka kulturno-umetnička društva "Branko Radičević", "Karađorđe" i "Stevan Mokranjac".

Ovogodišnjem balu prisustvovali su, između ostalih, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Kokić, glumac Petar Strugar.

Izaslanica predsednika Srbije naglasila je da ovakve manifestacije, kao što je ovaj bal narod koji je u rasejanju drže u zajedništvu sa maticom, i da je zbog toga važno njihovo održavanje.

Jasmina Mitrović Marić je dodala da je, takođe, veoma bitno što je bal posvećen začetniku srpske škole, što je metafora za okupljanje srpskog naroda oko Svetog Save.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Održan Svetosavski bal u Beču

Izvor: Politika, 25.Jan.2015

BEČ – Srpski centar i Zajednica srpskih klubova u Beču organizovali su u glavnom gradu Austrije, tradicionalni Svetosavski bal, kojem je prisustovala i izaslanica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić...Ovogodišnji 18-ti po redu Svetosavski bal bio je jedan od najglamuroznijih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.