Najveća gužva na Filozofskom fakultetu

Izvor: Medijski istraživački centar, 27.Jun.2012, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća gužva na Filozofskom fakultetu

Piše Vesna Petrović
Prijavljivanjem kandidata za polaganje prijemnog ispita danas je na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu počeo prvi upisni rok koji se završava najkasnije do 18.jula.
Budući brucoši će dokumenta fakultetima predavati do 29.jula, a polaganje prijemnih ispita je zakazano za 2, 3. i 4. juli. Preliminarni rezultati biće objavljeni 5.jula, a konačne rang liste 10.jula. Na niškim fakultetima ove godine će biti mesta za  2.988 studenata koji će studirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << o trošku države i oko 1.720 mesta za samofinansirajuće brucoše. Sudeći po raspoloženju roditelja kandidati koji ne budu upisali željene studije na budžet pauziraće godinu dana jer, za razliku od ranijih godina kada su mame i tate bile spremne da podignu kredit za školarinu, ove godne nema govora da studije plate.
 Prvog dana upisa već tradicionalno je najveća gužva bila na Filozofskom fakultetu. U holu fakulteta su se tiskali kandidati iz Niša ali i gradova jugoistočne Srbije. Najveći broj njih konkuriše za anglistiku, psihologiju ili srbistiku.
     -Fakultet ove godine upisuje 520 kandidata, 310 na budžetu i 210 samofinansirajućih na 10 studijskih programa koje nudimo – kaže Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu. – Prošle godine nam se za isti broj mesta prijavilo 970 kanidata, a sada očekujemo da ovaj broj pređe 1.000 jer smo na pripremnoj nastavi imali 90 kandidata više nego prošlog juna. Najveće interesovanje i sada vlada za anglistiku, psihologiju i srbistiku, zatim dolaze pedagogija i novinarstvi, a nešto slabije interesovanje je, mada grupe popunimo u junu, za sociologiju i istoriju. Za drugi upisni rok su nam do sada ostajele filozofija i ruski jezik i književnost. Ove godine upisujemo i prvu generaciju studenata za studijski program francuski jezik i književnost i tu očekujemo da vidimo koliko će kandidata biti.
Čini se da deca sa zebnjom predaju dokumentaciju ali čvrsto uverena da će uspeti da se pronađu među budžetskim studentima.
-Psihologija je prva varijanta, ali za svaki slučaj ću konkurisati i za pedagogiju – kaže Tamara T. Koja dolazi iz Vranja. – Budžet mi je jedina nada da nastavim studije jer ne verujem da roditelji mogu da podnesu teret plaćanja školarine.
Milica M. iz Pirota želi da upiše pedagogiju ali se prijavila i za psihologiju. U Nišu se ja mamaom i tatom. Biće tu i kada polaže prijemni nestrpljiviji nego sada.
     -Studiranje u ovo vreme postaje pravi luksuz posebno za decu koja nisu iz Niša – kaže Miličin otac Ivica M. – Samo da bi se prijavila za polaganje prijemnog na obe grupe dali smo već 16.000 dinara, 8.000 za psihologiju i isto toliko za pedagogiju.Ni to nam nije jasno jer se radi o istom fakultetu.Žalili smo se ali uzalud. Nadamo se da će uspeti da upiše budžetske studije jer o plaćanju školarine nema rači. Naprosto nemamo taj novac, a ulaziti u kredit je veliki rizik.Ostaće kući da se priprema za iduću godinu.Porodicama van Niša koje imaju studente sada je teže nego Nišlijama.Mi imamo trenutno dva studenta kojima plaćamo stanarinu, doduše sin je dobar student pa je u domu i prima stipendiju te nas to malo spašava.U protivnom ne znam šta bi smo radili.
Nekoliko stotina studenata je juče na Flozofskom fakultetu predavalo dokumentaciju ne sa jendom željom da budu primljeni već sa dve, da budu primljeni i da su na budžetu. Slično je bilo i na ostalim niškim fakultetima, posebno na Pravnom i Ekonomskom za koje vlada,takođe, veliko interesovanje.
Pogledaj vesti o: Rezultati prijemnog ispita

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.