ŽALBA NA PRESUDU ZA MASAKR Nezadovoljan tužilac, ali i optuženi

Izvor: Blic, 13.Jul.2016, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽALBA NA PRESUDU ZA MASAKR Nezadovoljan tužilac, ali i optuženi

Nermin Mujanović, koji je prošle nedelje u Lincu osuđen na 10 godina zatvora zbog masakra nad Srbima u selu Serdari u BiH, podneo je žalbu na presudu, a žalbu je podneo i državni tužilac jer smatra da je kazna suviše blaga.

Suđenje u vezi masakra nad srpskim civilima tokom rata u BiH time će morati ponovo postati predmet rasprave pred sudskim instancama.

Pored advokata Mujanovića žalbu na presudu je uložio i državni tužilac, saopštio je Pokrajinski sud >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Lincu.

Tužilac Doris Fiala smatra da je visina izrečene kazne premala, jer se Austrijancu bosanskog porekla prebacuje 16-ostruko ubistvo, trostruki pokušaj ubistva, kao i paljenje kuća.

Podsećamo, Mujanović je osuđen za učešće u muslimanskom napadu na srpsko selo Serdari na terotoriji Kotor Varoš 17.septembra 1992.

Optuženi je do kraja suđenja negirao da je učestvovao u napadu na srpsko selo.

Oko 20 muslimana je tog dana u mestu Serdari ubilo sedam muškaraca i sedam žena, kao i dvoje dece, te zapalilo šest kuća.

Četiri vođe tog napada su pre dve godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od 9 do jedanaest i po godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslobođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Tokom suđenja pojavilo se i ime Austrijanca bosanskog porekla koji živi u Lincu, što je dovelo do pokretanja suđenja u Austriji.

Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u BiH počeo je u decembru prošle godine, a tokom 23 dana suđenja saslušanje je oko 30 svedoka.

Svedoci su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisete događaja, jer je prošlo mnogo godina.

Međutim, bilo je i izjava koje su teretile optuženog.

Porota od 6 članova, nakon višečasovnog zasedanja, jednoglasno je ocenila da je Austrijanac bosanskog porekla krv po optužnici.

Pročitajte još:

Isto tako, oni su jednoglasno negurali da je ovaj zločin zastareo.

Dalje je porota donela odluku da se žrtvama napada, koje su preživele, isplati 1.000 evra odštete za pretrpljeni bol.

Advokat optuženog, Jirgen Novotni rekao je da je presuda za njega neočekivana i najavio je da će razmisliti o ulaganju žalbe.

Njegov štićenik od početka suđenja je tvrdio da nije učestvovao u napadu na to selo, kao i da tokom rata u BiH nije nosio oružje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tužilac smatra da je presuda Muajnoviću suviše blaga

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jul.2016

Nermin Mujanović, koji je prošle nedelje u Lincu osuđen na deset godina zatvora zbog masakra nad Srbima u selu Serdari u Bosni i Hercegovini, podneo je zalbu na presudu, a žalbu je podneo i državni tužilac jer smatra da je kazna suviše blaga...Suđenje u vezi masakra nad srpskim civilima tokom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.