Uvoz povrća UNIŠTAVA poljoprivrednike u Semberiji: Crni luk više NIJE ISPLATIV za sejanje

Izvor: Blic, 23.Jun.2017, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvoz povrća UNIŠTAVA poljoprivrednike u Semberiji: Crni luk više NIJE ISPLATIV za sejanje

Proizvođači crnog luka u Semberiji žale se da im propada proizvodnja, jer je zbog povećanog uvoza luka drastično snižena njegova cena. Naime, crni luk se proizvodi na oko 80 hektara i do ove godine njegova proizvodnja bila je isplativa.

Međutim, poljoprivrednici upozoravaju da je cena drastično pala zbog prekomernog uvoza. Povrtari od nadležnih očekuju da zaštite domaće tržište i upozoravaju da će se, ako ovogodišnjom zaradom ne budu zadovoljni, opredeliti za neku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugu proizvodnju koja je rentabilnija.

Prošle godine Milutin Đokić, iz semberskog sela Crnjelovo, od osam vagona koliko je proizveo crnog luka, jedan vagon je bacio, jer ga nije mogao prodati. Ove godine smanjio je površine pod lukom, pa je umesto na dva, luk zasejao samo na jednom hektaru.

- Ulažem od 700 do 800 maraka po dunumu. Seme skupo, a nemamo mašinsku obradu pa se luk pakuje ručno. Sve to iziskuje velike troškove – kaže ovaj domaćin.

Jedan od najvećih semberskih povrtara, Mladen Lazić, crni luk proizvodi na jednom hektaru i plasira ga uz ostalo povrće.

Naglašava da je luk iz uvoza koji se prodaje za 30 pfeniga ugrozio domaći, koji se ne može prodati ispod 50 pfeniga po kilogramu.

- Luk u BiH ulazi bez akciza i prelevmana, a nemamo ni podsticaje. Sve to ugrožava našu proizvodnju - kaže Lazić.

S druge strane, dok jedni ukidaju proizvodnju crnog luka drugi počinju da se njome bave.

Agronom, Gordana Životić, luk proizvodi dve godine. Ističe da on ne voli peskovito ni kiselo zemljište, a primenila je neophodnu agrotehničku zaštitu pa se nada dobrom prinosu.

- Radila sam dva tretmana protiv korova, insekata i biljnih bolesti. Bilo je dosta promena temperature, ali se nadam ipak dobrom i kvalitetnom prinosu - kaže Životićeva.

Međutim, da li će uvoz crnog luka smanjiti proizvodnju na domaćim oranicama, biće poznato već na jesen kada je i potražnja ovog povrća najveća.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.