Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPALJEN ALARM  Pod lupom ispravnost autobusa koji prevoze đake u RS

Ispravnost autobusa u Republici Srskoj biće pod lupom narednih nekoliko dana. Zadatak prevoznika je da spremno dočekaju početak školske godine. Oni kod kojih budu uočeni kvarovi, imaće određen rok da uklone nepravilnosti.

Prevoznici će autobuse moći da pregledaju na 53 tehničke stanice širom Republike Srpske i to besplatno. Propusta, ovaj put, ne sme biti. Akcija je pokrenuta nakon alarmantnih podataka. Autobusi na putevima Republike Srpske stari su u proseku oko dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << decenije, prenosi BN.

- Prošle godine pregledano je  409 autobusa, od tog je 93 bilo neispravno. Pošto je ovo preventivna aktivnost, znači, po zakonu kad dobijete zapisnik da vam je vozilo neispravno ne možete ići u saobraćaj dok ne otklonite nedostatak - rekla je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Na 53 stanice za tehnički pregled od Novog Grada do Trebinja, prevoznici će moći da potvrde  ispravnost autobusa ili da budu uklonjeni sa puteva dok ne otklone kvarove i nedostatke. Stanice za tehničke preglede će o svom trošku kontrolisati autobuse. Mehaničari i kontrolori, kažu da već imaju pune ruke posla.

- Uređaj za kočenje i za upravljanje te pneumatici, to je najosnovnije i na to najviše obraćamo pažnju, ali i na sve ostalo. Zadnjih godina stanje se popravilo - napominje kontrolor Vjekoslav Stjepanović, prenosi ATV.

Iskustva kontrolora sa stanica za tehnički pregled kažu da autobusi najčešće dolaze na pregled sa neispravnim kočionim sistemom, sistemom za upravljanje kao i svetlosnom signalizacijom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.