U ponedjeljak otvaranje izložbe Oluja - zločin koji traje

Izvor: Cafe.ba, 01.Avg.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedjeljak otvaranje izložbe Oluja - zločin koji traje

NOVI SAD - Na platou Trga slobode u Novom Sadu u ponedjeljak, 3. avgusta, biće otvorena izložba pod nazivom "Oluja - zločin koji traje", povodom 20 godina od zloglasne akcije hrvatske vojske iz avgusta 1995. godine.

Na 26 velikih panoa posjetioci će moći da vide 70 potresnih fotografija koje svjedoče o strahotama "Oluje", tokom koje je protjerano 250.000 Srba iz Krajine, oko 2.000 je poginulo i nestalo, a spaljeno je više od 20.000 srpskih kuća.

"Želimo da izložbom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << podsetimo na strašno stradanje srpskog naroda koje se prečesto pokušava prekriti velom zaborava. Nije nam cilj da izložbom proizvedemo bilo kakvu mržnju i revanšizam, već da upozorimo da se nešto poput `Oluje`, više nikada nikome ne desi", saopšteno je iz Foto asocijacije Vojvodine, koja je, uz podršku grada Novog Sada, organizator izložbe.

Autori fotografija, nijemih svjedoka najvećeg egzodusa naroda u Evropi koji se desio u 20. vijeku, su Tomislav Peternek iz nedeljnika NIN, Ranko Ćuković iz Agencije Rojters, Jaroslav Pap, novosadski "Dnevnik" i Tanjug, Martin Candir, "Dnevnik", Darko Dozet, "Večernje novosti", Željko Sinobad, "Politika", Zoran Jovanović "Večernje novosti", kao i drugi poznati srpski fotoreporteri.

Izložba "Oluja - Zločin koji traje" na novosadskom Trgu slobode biće otvorena u ponedjeljak u 18.00 časova.

Izložba će biti otvorena tri dana, nakon čega bi trebalo da bude postavljena i u drugim gradovima, opštinama i mjestima u Vojvodini.

Akcija Hrvatske vojske i policije pod nazivom "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgust 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Zločin koji traje: Fotografije "Oluje" na Trgu slobode u Novom Sadu

Izvor: Blic, 01.Avg.2015

Na Trgu slobode u Novom Sadu u ponedeljak, 3. avgusta biće otvorena izložba fotografija "Oluja - zločin koji traje", saopštila je Foto asocijacija Vojvodine...Povod je 20. godišnjica tog nezapamćenog zločina u kojem je više od 2.300 Srba, mahom civila, brutalno ubijeno, preko 250.000 proterano...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.