U Srbiji dva miliona komada oružja

Izvor: Cafe.ba, 03.Maj.2015, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji dva miliona komada oružja

BEOGRAD - Broj registrovanih komada oružja u Srbiji premašuje milion, a najgrublje procjene pokazuju da zemljom cirkuliše između 200.000 i 900.000 nelegalnih komada.

Ukoliko je ova druga brojka tačna, to znači da u zemlji ima ukupno oko dva miliona što legalnih što ilegalnih komada oružja, pišu beogradske "Večernje novosti".

Za mjesec dana u Srbiji se završava kampanja za legalizaciju malokalibarskog i lakog oružja, u okviru koje je podnesen 1.023 zahtjev >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << za legalizaciju.

U prvih mjesec i po dana kampanje predato je 480 nelegalnih komada oružja, 40.957 komada municije i 264 bombe i eksplozivna sredstva.

Analiza koju je beogradski Centar za istraživanje javnih politika uradio za Centar za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi /SEESAC/ i koji će u cijelosti biti objavljeni krajem maja, pokazali su da se u konfliktima u Srbiji šest puta više koristi neregistrovano oružje.

Svetlana Đurđević-Lukić iz Centra za istraživanje javnih politika rekla je da je analiza pokazala kako je, uprkos uvreženom mišljenju, veći broj građana smrtno stradao kada je oružje korišćeno u porodičnom nasilju, ubistvima zbog svađa, novca i ljubomore, nego u kriminalnom kontekstu.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

U Srbiji 2.000.000 pištolja i bombi

Izvor: Večernje novosti, 03.Maj.2015

TOKOM prvih mesec i po kampanje za legalizaciju oružja u Srbiji predato je 480 komada oružja, 40.957 komada municije i 264 bombe i eksplozivna sredstva. Podneto je i 1.023 zahteva za legalizaciju. Tromesečna kampanja završava se 4. juna, a pokrenuta je skupštinskom odlukom, posle donošenja novog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.