Terorista ubio jednog, a ranio šest policajaca!

Izvor: Press, 28.Jun.2010, 06:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorista ubio jednog, a ranio šest policajaca!

Radikalni islamista Haris Čaušević juče oko 4.50 na parkingu policijske stanice u Bugojnu aktivirao auto-bombu, od koje je poginuo policajac Tarik Ljubunčić i ranjeno šest njegovih kolega. Čaušević i trojica saučesnika ubrzo uhapšeni
U stravičnoj eksploziji automobila-bombe, parkiranog sa unutrašnje strane policijske stanice u Bugojnu, juče ujutro u 4 časa i 50 minuta smrtno je stradao policajac Tarik Ljubunčić (41), nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << njegovih kolega je ranjeno, a oštećeni su policijska zgrada i dvadesetak vozila koja su se u tom trenutku nalazila na parkingu.
Zvaničnici federalne policije i Ministarstva bezbednosti BiH odmah posle ovog nezapamćenog napada potvrdili su da je reč o klasičnom terorističkom aktu, a ubrzo posle eksplozije koja je potresla ceo grad i okolinu uhapšen je Haris Čaušević, zvani Oks iz Bugojna, koji je policiji priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu.

Čaušević je radikalni islamski ekstremista, koji je nekoliko puta privođen zbog ugrožavanja bezbednosti i javno iznesenih stavova koji su kvalifikovani kao pretnja neistomišljenicima. Osim njega, jake policijske snage, koje su nakon eksplozije, sa dugim cevima, pristigle iz cele FBiH, uhapsile su još tri osobe, među njima i izvesnog Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa. Identitet druga dva uhapšena i još jedne osobe koja je u bekstvu još uvek je nepoznat.
Najavio napad na 'Fejsbuku'
- Učešće te četiri osobe u ovom terorističkom aktu se još istražuje. Čaušević je priznao da je izvršilac cele operacije i da je lično, daljinskim upravljačem, aktivirao eksploziv postavljen pod jedno vozilo. Za sada, međutim, nije jasno ko je planirao i rukovodio tom operacijom, niti da li je reč o osveti grupe islamskih ekstremista lokalnoj policiji, koja ih je nekoliko puta privodila i saslušavala. Sumnja se i da je u pitanju sabotaža manifestacije „Dani Ajvatovice", posvećene najstarijem muslimanskom svetilištu u BiH, koja je juče održana u Pruscu, jer takvu vrstu javnih skupova, prema njihovom tumačenju islama, pripadnici Ljubunčićeve terorističke grupe ne priznaju - kaže sagovornik Pressa RS iz Uprave Federalne policije.
On, međutim, napominje da su, uprkos tragičnim posledicama ovog napada, federalni zvaničnici srećni jer nije došlo do masakra, koji je očigledno bio planiran.
- U 5 časova pedesetak policajaca iz Bugojna trebalo je da se okupi u policijskoj stanici i da krene na obezbeđenje skupa u Ajvatovici. Ali, izgleda da su teroristi bili „tankih živaca", a i da su neki policajci kasnili, pa je Čaušević aktivirao eksploziv u 4 i 50, kada je na parking stiglo tek njih desetak - kaže naš sagovornik.
Ipak, nakon eksplozije policija je brzo locirala i uhapsila Čauševića, koji je, prema nezvaničnim informacijama, pokušao da baci bombu na njih. Izvršilac nezapamćenog terorističkog akta u policiji je ubrzo „propevao" i otkrio imena saučesnika. On je, navodno, kazao i da je naručilac krvavog akta pobegao prema Sarajevu, zbog čega su svi putevi prema glavnom gradu BiH bili pod pravom opsadom. Međutim, do zaključenja ovog broja nije bilo informacija da je „osoba iks" uhapšena.

Sarajevski „Depo portal" juče je objavio da je Čaušević pre samo nekoliko dana najavio teroristički napad na svom „Fejsbuk" profilu, gde je postavio vlastitu fotografiju ispod koje je napisao citat iz poznate pesme Džonija Štulića: „Hladna noć pred velike događaje, ne želim više da se sjećam". Na Čauševićevom „Fejsbuk" profilu moguće je naći brojne sadržaje koji govore o njegovoj potpunoj posvećenosti islamu i radikalnim stavovima koji potvrđuju njegov fanatični ekstremizam. Bugojanski bombaš je odranije poznat po držanju vatrenih govora u džamiji u Bugojnu i nasilničkim izgredima, a u žižu javnosti je dospeo kada je ranije u Islamskom centru Bugojno verbalno napao lidera SDA Sulejmana Tihića.
Priprema za veće akcije?
Dževad Galijašević, član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma jugoistočne Evrope, ističe da ovaj teroristički akt predstavlja moguću pripremu za neke ozbiljnije terorističke akcije u BiH. On ističe da je u poslednje vreme došlo do pojačane aktivnosti vehabijskog pokreta u BiH, koji žele da ostvare neke strateške ciljeve koji mogu biti povezani sa globalnim kretanjima terorista.
- Uhapšeni Čaušević je imao određeni veb portal radikalne islamističke orijentacije na kome je pisalo Alah pobednik (Alah viktori), na kojem je iznosio radikalne stavove, što govori da mu nije nepoznata linija terorizma na širem planu. Ova teroristička grupa je povezana sa svetskim terorističkim pokretom, kojima je osnovni cilj da u napadu bude što više žrtava i da izazovu zastrašivanje javnosti. Ovaj napad u Bugojnu je izveden upravo s tim ciljem - ističe Galijašević.

Slobodan Šaraba: Odgovorni su Ahmetović i Lujić!
BANJALUKA - Ministar bezbednosti Sadik Ahmetović i čelnici bezbednosno obaveštajnih agencija u BiH najodgovorniji su za teroristički napad u Bugojnu, jer nisu preduzeli nikakve preventivne mere da se problem vehabijskog pokreta ozbiljno shvati i saseče u korenu, tvrde srpski članovi Komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH.
Napad na policijsku stanicu u Bugojnu, tvrde oni, dokaz je delovanja sve raširenijeg vehabijskog pokreta u BiH, ali i neuspeha bezbednosnog aparata da se efikasno uhvati u koštac sa rastućom terorističkom pretnjom u zemlji. Član Komisije Slobodan Šaraba ističe da se najveća odgovornost može pripisati ministru Ahmetoviću, ali i Mirku Lujiću, direktoru Agencije za istrage i zaštite (SIPA), koja je trebalo efikasno da „pokriva" aktivnosti vehabija.
- Trebalo je da oni idu u susret događajima i deluju preventivno, a ne da čekaju da se nešto desi i zanemaruju očigledne opasnosti. Ako se uglavnom zna ko su ti ljudi, onda ih je trebalo nadzirati i preduzeti sve mere da se ne desi tragedija, poput ove u Bugojnu. O tome koliko je bezbednosni aparat loše ušao u borbu sa terorizmom, mogli smo se, uostalom, uveriti i nakon spektakularne policijske predstave u Gornjoj Maoči, kad su sve uhapšene vehabije puštene kućama jer navodno nije bilo dokaza protiv njih - uveren je Šaraba.
Drago Kalabić, član Komisije, smatra da napad u Bugojnu najbolje demantuje tvrdnje čelnika bezbednosnog aparata da ekstremiste drže pod kontrolom i da činjenica da iza napada u Bugojnu stoji organizovana grupa ukazuje na stvarne razmere terorizma u BiH.
S druge strane, bošnjački zvaničnici juče gotovo da nisu reagovali na napad u Bugojnu, a oni koji su se oglasili, poput bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića i njegove Stranke za BiH, izbegli su da ovaj akt ocene kao teroristički. U svom reagovanju, SBiH je tragediju u Bugojnu nazvala „zločinačkim delom", a sam Silajdžić ocenio je da ovakvi napadi predstavljaju „direktan napad na bezbednost, ustavni poredak i međunarodni položaj BiH". (D. R.)

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.