Svaki četvrti nije otac deteta

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2016, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki četvrti nije otac deteta

Zavod za sudsku medicinu RS godišnje uradi oko 150 testova utvrđivanja očinstva. Direktor Zavoda Željko Karan: U Banjaluku na testiranje dolaze i iz dijaspore Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske godišnje uradi od 100 do 150 testova za utvrđivanje očinstva. Prosek je od dva do tri nedeljno, a nekada i više. Prema dosadašnjoj evidenciji, svako četvrto testirano očinstvo je negativno - pokaže da ta osoba nije otac deteta. Ovi podaci se uklapaju i u regionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i evropski prosek, kaže za "Novosti" Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS. Kaže da očevi i majke gotovo u istom broju podnose zahteve. - Otac podnosi zahtev kada sumnja u očinstvo, a majka uglavnom kada želi te sumnje da otkloni - kaže Karan. Za pet godina, koliko se rade ovi testovi u Zavodu, dr Karan se, kako kaže, nagledao svačega, i suza i smeha. A u zavod nisu dolazili samo građani iz Srpske, već i iz inostranstva. - Imali smo naše ljude iz Austrije, Nemačke, Slovenije. Dolazili su nam i iz Hrvatske i Srbije, Federacije BiH - pojašnjava Karan i dodaje da najčešće dolaze iz inostranstva ili FBiH, jer utvrđivanje očinstva ne žele da rade kod "svoje" kuće.FOTOGRAFIJE U Zavodu, kako kaže direktor, izbegavaju da testiraju uzorke koje je neko drugi uzeo da ne bi bilo podmetanja. A, radi sigurnosti fotografišu se i roditelji i deca koja se dovode na analizu, dok roditelji moraju da ostave kopiju lične karte i izvoda iz matične knjige rođenih za dete. Prema njegovim rečima, oni koji dolaze na testiranje najčešće već znaju da dete nije njihovo ili obrnuto i u većini slučajeva ispostavi se da su bili u pravu. - Oni koji dobiju drugačije vesti prilikom saopštavanja rezultata su ili izgubljeni, ako su očekivali da je dete njihovo, ili srećni, ako su sumnjali da nije - priča Karan. Zahtevi za utvrđivanje očinstva mogu biti privatni i sudski i kreću se u omeru pola-pola. Privatni zahtev najčešće podnose očevi ili majke kada postoji određena sumnja, pa pre upuštanja u bilo kakve pravne postupke, žele da znaju na čemu su, dok sudski zahtevi uglavnom pristižu tokom razvoda braka zbog zahteva za alimentaciju ili osporavanja očinstva.Direktor Zavoda Željko Karan PO OSOBI 250 MARAKA Cena analize po uzorku je 250 maraka. To znači ako dođu otac majka i dete za njih troje je 750 maraka analiza. Rezultati budu gotovi za najkasnije sedam dana. Od osobe koja želi testiranje prikuplja se uzorak bukalne sluznice, odnosno vatiranim štapićem se prikupe ćelije s unutrašnje strane obraza iz usta od oca i deteta. Nema bola niti uzimanja krvi, pojasnio je Karan.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Svaki četvrti nije otac djeteta

Izvor: BanjalukaLive.com, 26.Okt.2016, 13:12

Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske godišnje uradi od 100 do 150 testova za utvrđivanje očinstva. Prosjek je od dva do tri nedjeljno, a nekada i više. Prema dosadašnjoj evidenciji, svako četvrto testirano očinstvo je negativno - pokaže da ta osoba nije otac djeteta. Ovi podaci se uklapaju...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.