Šumari najavljuju PROTEST: Gde je 600.000 KM i šta DNS ima sa sindikatom

Izvor: Blic, 26.Jun.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumari najavljuju PROTEST: Gde je 600.000 KM i šta DNS ima sa sindikatom

Nezadovoljni radnici okupiće se u petak ispred uprave “Šuma RS” na Sokocu, na protestu zbog smanjenja plata i pritisaka menadžmenta.

Tako su odlučili organi Jedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma RS”, koju predvode Dušan Marković i Slavica Elez, potvrđeno je “EuroBlicu iz Gradskog sindikata šumarstva RS.

Jedinstveni sindikat je ranije najavio podnošenje krivične prijave protiv direktora Riste Marića, zbog, kako tvrde nezakonitog mešanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u rad sindikata. Optužuju ga za stvaranje “žutog” sindikata, koji radi u interesu poslodavca.

Blažo Prodanović, lider nedavno osnovanog Sindikata zaposlenih u “Šumama RS”, koga “jedinstveni” optužuju za kolaboraciju, tvrdi da je sindikalni sukob nije izbio zbog direktora nego zbog novca.

- Problem je nastao kad se postavilo pitanje gde ide 50 odsto sindikalne članarine, što na nivou „Šuma RS“ za četiri godine iznosi oko 600.000 KM - poručio je Prodanović.

Predsednik Granskog sindikata Vlado Pavlović odgovara da „pare nisu potrošene, nego se nalaze na računu“, ali nije odgovorio o koliko se tačno novca radi, tvrdeći da po međunarodnim sindikalnim pravilima javnost ne mora imati uvid u sindikalnu kasu.

- Finansije su transparentne za organe sindikata, a Prodanovićeve optužbe su neosnovane. Bilo bi bolje da se udružimo, a ne da stranke preko naših leđa ostvaruju svoje interese – kaže Pavlović.

U sindikalnim krugovima se spekuliše da Prodanovićev sindikat ima najviše pristalica u Foči, Kotor Varošu, Srebrenici i Driniću, gde šumska gazdinstva vode direktori iz DNS, koji preko sindikata, navodno, nastoje da se domognu kontrole nad “Šumama RS”, koje imaju oko 4.600 zaposlenih i raspolažu najvrednijim prirodnim resursom Srpske.

Direktor Fočanskog ŠG „Maglić“, Spomenko Stojanović, bio je nosilac liste DNS na poslednjim izborima. Blažo Prodanović radi u ovom gazdinstvu i ranije je bio predsednik Sindikalne organizacije “Maglić”, koja je delovala u sklopu Granskog sindikata šumarstva RS.

Od 1.384 potpisa do 3.000 članova

Rašomon oko podele radnika na dva sindikata počeo je pre nekoliko meseci, a kulminirao nedavno kada “jedinstveni”, koji tvrde da imaju više od 3.000 članova, od Uprave preduzeća nisu dobili status reprezentativnog sindikata, jer “nisu dostavili dokaz o broju članova”, pa im je dat rok od 15 dana da taj dokaz dostave.

Istovremeno, njihvi konkurenti iz nedavno formiranog Sindikata zaposlenih dobili su reprezentativnost, jer su dostavili potpise 1.384 radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.