Šetnja desničara trasom Parade ponosa

Izvor: Cafe.ba, 28.Sep.2014, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetnja desničara trasom Parade ponosa

Učesnici šetnje pokazali neslaganje s održanom Paradom ponosa

BEOGRAD (AA) - Pokret Dveri zajedno s pravoslavnim sveštenicima orgnizovao je danas u predvečernjim satima šetnju trasom gdje je prethodno održana Parada ponosa, javlja Anadolu Agency.

Pristalice Dveri, kao i aktivisti desničarskih organizacija i navijačkih grupa okupile su se nešto prije 17 sati ispred Hrama Svetog Save.

Na poziv člana Starješinstva Dveri Vladana Glišića, oko hiljadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << ljudi je zatim prisustvovalo molebanu (molitvi), koju je predvodilo više svještenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

On je okupljene pozvao da učešćem u šetnji iskažu neslaganje s održanom Paradom ponosa.

Po izlazku iz Hrama Svetog Save, kolona predvođena sveštenicima i vjernicima s hrišćanskim obilježjima je, preko Trga Slavija, pored zgrade Vlade i Skupštine Srbije prošetala ulicama Beograda do Saborne crkve.

Na čelu kolone, kako su je organizatori nazvali, "litije" bio je krst, roditelji s djecom, a nekoliko građana nosilo je ikone i slike Svetog Save. Oni su tokom šetnje pjevali vjerske pjesme i čitali molitve.

Bilo je i građana koji su nosili ispisane poruke čija je sadržina upućivala na vrijednost porodice i rađanja, ali i onih uvredljivog sadržaja koje se odnose na nosioce vlasti u Srbiji.

Iako su predstavnici Dveri upozorili učesnike skupa da u litiji ima porodica, navijački nastrojeni učesnici ove šetnje klicali su uvredljive slogane, pjevali četničke pjesme i skandirala imena Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Vladimi Putin, Srbija-Rusija...

Prilikom prolaska pored zgrade Vlade Sbije, čuli su se zvižduci i uvredljivo skandiranje premijeru Vučiću.

Organizatori su ranije najavili da je ova porodična šetnja organizovana kako bi duhovno očistili mjesto gdje su danas boravile LGBT osobe.

Tokom ove šetnje bilo je znatno manje policije i ona je bez incidenata završena također molitvom u Sabornoj crkvi.

Ranije danas u Beogradu je održana Parada ponosa na kojoj je učestvovalo oko dvije hiljade članova LGBT zajednice, predstavnika međunarodnih institucija i diplomatskog kora, kao i ministara i političara.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.