STOP nasilju nad ženama!

Izvor: BanjalukaLive.com, 31.Jul.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOP nasilju nad ženama!

S obzirom da 1. avgusta stupa na snagu Konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), aktivistkinje Fondacije „Udružene žene" iz Banjaluke uputile su pismo podsjećanja na ovaj događaj na adrese više institucija, kako na državnom tako i na entitetskom nivou. „Udružene žene" u svom saopštenju podsjećaju da Istanbulska konvencija predstavlja važnu prekretnicu u istoriji ženskog pokreta, ali da preostaje još >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << mnogo aktivnosti kako bi se unaprijedio položaj žena i njihove djece. Instanbulska konvencija je prvi sveobuhvatni instrument na evropskom nivou koji je usmjeren na pitanje nasilja prema ženama. Prema podacima od početka jula 2014. godine, 13 zemalja je ratifikovalo i 25 zemalja je potpisalo Instanbulsku konvenciju. "Njeno stupanje na snagu je važan korak, i potrebna je jaka realizacija i obavezanost država članica u pravcu efikasnog rada na sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama i njihovoj djeci", kažu u Fondaciji i ističu da nastavljaju aktivnosti usmjerene na osnaživanje i održivost servisa podrške i pomoći za žene koje su preživjele nasilje koje vode institucije i nevladine organizacije, te aktivnosti javnog zalaganja usmjerene na ostvarivanje ključnih principa Istanbulske konvencije u praksi u Bosni i Hercegovini. Fondacija "Udružene žene" Banjaluka je osnovana 1996. godine sa osnovnim ciljem rada na zaštiti i promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti polova u privatnoj i javnoj sferi života. "Udružene žene" takođe rade na pružanju direktnih servisa za žene žrtve rodno zasnovanog nasilja putem pravnog savjetovanja, SOS telefona, i sigurne kuće za žene i djecu žrtve nasilja, ali i pokreće brojne programe javnog zalaganja usmjerene na unaprijeđenje zakona i javnih politika u cilju osiguravanja zaštite i realizacije ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti polova u stvarnoj praksi. (BLLIVE, Foto: Ilustracija)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stupa na snagu Konvencija protiv nasilja nad ženama

Izvor: Press, 31.Jul.2014

Autonomni ženski centar je upozorio Vladu Srbije i nadležna ministarstva da još uvek nisu preduzete odgovarajuće aktivnosti povodom obaveza koje su preuzete potvrđivanjem ove Konvencije... Iz tog centra navode i da za njih, kao i za Mrežu Žene protiv nasilja i organizacije članice mreže...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.