Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REFERENDUM U SRPSKOJ Otvorena mesta za glasanje

Oko 1.900 glasačkih mesta na kojima će građani Srpske danas odgovoriti na referendumsko pitanje "Da li ste za to da se 9. januar slavi i obeležava kao Dan Republike?" otvorena su u 7 sati.

Građani Republike Srpske, njih oko 1,2 miliona sa pravom glasa, prvi put posle rata izlaze na referendum, a mogućnost da glasaju imaju do 19 sati.

Pročitajte još:

Bez obzira na to što Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije želela da učestvuje u sprovođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << referenduma u RS, pravila na njemu važe kao na izborima. To znači da će građani glasati na istom mestu gde su glasali i pre dve godine na opštim izborima, a oni koji iz nekog razloga nisu sigurni gde im je glasačko mesto mogu to da provere besplatnim slanjem svog JMBG na broj 065 12 44.

Referendum je kulminacija gotovo jednogodišnjeg političkog sukoba u BiH, koji je počeo nakon što je Ustavni sud BiH na apelaciju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića odlučio da je 9. januar neustavan, jer se u njemu, navodno ne prepoznaju Bošnjaci, Hrvati i ostali građani RS.

Inače, tog dana je Skupština srpskog naroda 1992. godine proglasila Republiku srpskog naroda u BiH iz koje je kasnije izrasla Republika Srpska i verifikovana u Dejtonu 1995. godine. To je činjenica koju politički vrh RS stalno ističe, jer dokazuje da Srpska nije nastala u ratu, već pre njega, a da je ratom odbranjena, te priznata u Dejtonu i Parizu, kao konstitutivan deo BiH.

Pročitajte još:

Iz tog razloga i pre referenduma je postalo jasno da će gotovo svi izašli na njega podržati proslavu 9. januara. Međutim, nakon zatvaranja birališta, posao neće biti završen, jer je Narodna skupština RS obavezala Vladu da do kraja godine dostavi izmene Zakona o praznicima u RS.

Još se ne zna kakve će izmene da budu, ali se iz izjava zvaničnika RS da naslutiti da se tim zakonom Bošnjaci i ostali narodi u RS neće "terati" da slave 9. januar. Na taj način, NS RS će pokušati da formalno ispoštuje odluku Ustavnog suda BiH, a istovremeno zadrži svoj praznik, koji se smatra poslednjim identitetom RS, nakon što su joj odlukom istog suda ukinuti raniji grb, himna i zastava.

Ovaj referendum je u regionu i Federaciji BiH shvaćen mnogo ozbiljnije i drugačije, kao uvod u referendum o otcepljenju RS, zbog čega je politička javnost i međunarodna zajednica mesecima bila na nogama u pokušaju da odgovori predsednika RS Milorada Dodika da odustane od njega.

Pročitajte još:

Izvesno je da se današnjem referendumu neće odazvati većina Bošnjaka u Srpskoj, jer su to tako od njih zahtevali bošnjački političari. Potpredsednik Srpske Ramiz Salkić i funkcioner SDA čak je poručio da će se postavljanje glasačkih mesta u bošnjačkim naseljima u RS smatrati provokacijom od strane vlasti Srpske. Upravo zbog toga će na MUP RS biti do sada možda najveći teret da obezbede mirnu i dostojanstvenu atmosferu na biralištima, iako bi neki u Federaciji BiH želeli da to bude drugačije.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač izjavio je da MUP raspolaže određenim informacijama da pojedini radikalni krugovi, naročito vehabijski, mogu svojim delovanjem ugroziti institucije Srpske ili čak određena mesta na kojima će građani izaći na referendum. On je rekao da će Policija RS eventualne takve pokušaje smatrati terorizmom i odgovoriti na adekvatan način.

- Iskoristićemo sve svoje potencijale i mogućnosti da zaštitimo naše građane i institucije RS – poručio je Lukač.

Iz Republičke komisije za sprovođenje referenduma najavili su da će svaka dva časa saopštavati izlaznost na referendumu, a da će prve nezvanične rezultate objaviti odmah nakon njihovih prikupljanja u opštinskim i gradskim komisijama, a najkasnije 48 časova od zatvaranja glasačkih mesta.

Servisni podaci

Dodik pozvao na dostojanstvo

Predsednik Srpske Milorad Dodik pozvao je građane Srpske da izađu na referendum o Danu Republike, jer je to veliki dan za Srpsku i njen narod.

- Veoma je važno da referendum prođe mirno i da ne bude nikakvih ekscesa, u bilo kom smislu. Oni koji ne žele ili neće da izađu na referendum - to je njihov stav i to treba poštovati - naglasio je Dodik.

Pozvao je građane na dostojanstvo i da odbace eventualne situacije nasilja i verbalnih vređanja.

- Moramo pokazati da smo zreo demokratski narod i da imamo pravo na naše odluke. Od ovog referenduma zavisiće i naše tretiranje u budućnosti. Zato molim sve građane RS da ovaj referendum shvate kao priliku da poboljšamo naše šanse da i u budućnosti odlučujemo o našim važnim pitanjima -  poručio je Dodik.

Održana 3 referenduma

Srpska je od osnivanja održala tri referenduma, pod vlašću SDS, i to u jeku građanskog rata u BiH.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da ili ne, za Dan Republike?

Izvor: Mondo, 25.Sep.2016

Građani Republike Srpske, njih oko 1,2 miliona sa pravom glasa, prvi put posle rata izlaze na referendum, i oni će odgovoriti na referendumsko pitanje "Da li ste za to da se 9. januar slavi i obeležava kao Dan Republike?".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.