PRISVAJALI NOVAC U DOGOVORU S DRŽAVOM Tužilaštvo BiH istražuje profesore u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru

Izvor: Blic, 12.Maj.2017, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRISVAJALI NOVAC U DOGOVORU S DRŽAVOM Tužilaštvo BiH istražuje profesore u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv državnih službenika Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH i profesora mašinskih fakulteta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

Reč je o predmetu koji vodi tužiteljka Posebnog odela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Maja Ilić-Stupar.

Naime, 26. februara 2001. godine između tadašnjeg Ministarstva civilnih poslova i komunikacija BiH i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (Katedra za ispitivanje vozila), Strojarskog fakulteta u Mostaru (Institut za strojarstvo) i Mašinskog fakulteta u Banjaluci (Laboratorija za motore i vozila) potpisan je ugovor u pogledu ispunjavanja uslova za obavljanje međunarodnog putnog transporta, te s tim u vezi izdavanja potvrda-certfikata.

Tim ugovorom fakulteti su obavezani da obavljaju pregled vozila koja su namenjena za međunarodni putni transport i utvrde da li ta vozila zadovoljavaju propisane uslove, na osnovu čega izdaju potvrde-certifikate.

Na drugoj strani državno ministarstvo obavezalo se da će izdati rešenje za rad fakultetima, putem svog predstavnika kontrolisati rad fakulteta, vršiti usklađivanje kriterijuma prilikom pregleda vozila, usklađivati zakonsku regulativu BiH s domaćim i međunarodnim propisima, pripremati potrebna uputstva za pojedine vrste pregleda vozila i pripremati formu jednoobraznih formulara (obrazaca) koji će se koristi na pregledima za ovu namjenu.

Samo nekoliko godina posle, tačnije 6. decembra 2006. godine, fakulteti i Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH potpisali su Sporazum o pristupanju firme Automotive center d.o.o. Sarajevo ugovoru zaključenom 26. februara 2001. godine i to u delu kojim se regulišu prava i obaveze u pogledu ispunjavanja uslova za obavljanje međunarodnog drumskog transporta i izdavanje potvrda-certfikata.

Osnivači firme Automotive center d.o.o. Sarajevo su profesori mašinskih fakulteta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru koji su sami dali saglasnost da njihova privatna firma bude uključena u sporazum s državnim ministarstvom.

Reč je o profesorima Ivanu Filipoviću (Mašinski fakultet u Sarajevu), Šimunu Bogdanu (Strojarski fakultet u Mostaru), Snježani Petković (Mašinski fakultet u Banjaluci), Dževadu Bibiću (Mašinski fakultet u Sarajevu), Boranu Pikuli (Mašinski fakultet u Sarajevu) i Aleksandru Milašinoviću (Mašinski fakultet u Banjaluci), piše klix.

Sporazumom je Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH u saradnji s profesorima omogućilo prenošenje javnih ovlastenja na tajni načni i to privatnoj firmi bez ikakvih referenci u vlasništvu istih profesora.

To u prevodu znači da su profesori sami preneli ovlastenja na privatnu firmu, što su im omogućili državni službenici Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tužilaštvo BiH istražuje profesore na mašinskim fakultetima u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Maj.2017

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv državnih službenika Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH i profesora mašinskih fakulteta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru...Riječ je o predmetu koji vodi tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.