Izvor: Blic, 29.Avg.2016, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović pisao članovima PIC i Incku: RS otvoreno iskazuje bojkot države

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je danas ambasadorima Upravnog odbora Veća za implementaciju mira (PIC) i Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu otvoreno pismo povodom sutrašnje sednice PIC gde će se raspravljati o održavanju referenduma u Republici Srpskoj.

- Bosna i Hercegovina prolazi kroz izrazito tešku pravnu i političku krizu izazvanu odlukom о rаspisivаnju еntitеtskоg rеfеrеndumа kојu је Nаrоdnа skupštinа Rеpublikе Srpskе >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usvојilа 15. јulа 2016. - ističe Izetbegović.

Izetbegović u otvorenom pismu navodi da je referendum u RS “najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

- Provođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13, tako i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštivati i provoditi – navodi u svom pismu Izetbegović.

On je u pismu da ovakav postupak u RS predstavlja “bojkot državne sudske vlasti RS, kao antidejtonski, antiustavni i antidržavni pravni i politički presedan, koji se želi se legitimisati voljom građana iskazanom u formi referenduma zakazanog za 25. Septembar”.

Pročitajte još:

- Referendum zakazan za 25. septembar je očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o otcepljenju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, i početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma… - naveo je između ostalog Izetbegović u pismu članovima PIC i visokom predstavniku Valentinu Incku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović: Referendum u RS vodi BiH u bezakonje i haos

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2016

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio je danas pismo ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC) i visokom predstavniku Valentinu Incku u kojem navodi da je najavljeni referendum u RS najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Izetbegović pozvao ambasadore PIC-a da daju političku podršku za zaustavljanje referenduma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Avg.2016

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je danas ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu otvoreno pismo povodom sutrašnje sjednice PIC-a gdje će se raspravljati o održavanju referenduma u Republici Srpskoj. "Bosna...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.