Ćeman za „EuroBlic“: Referendum u Srpskoj je pritisak na Ustavni sud BiH

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćeman za „EuroBlic“: Referendum u Srpskoj je pritisak na Ustavni sud BiH

Raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike je nepravno sredstvo kojim se želi uticati na rad Ustavnog suda BiH. Ostale aspekte ne bih komentarisao.

Predsednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman na ovaj način ocenjuje potez Narodne skupštine koja RS, koja je za 25. septembar zakazala referendum povodom odluke Ustavnog suda BiH da proslavu 9. januara preoglasi neustavnom.

Da li je Ustavni sud spreman da preispita odluku o neustavnosti ako građani na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << referendumu kažu da će 9. januar proslavljati i dalje?

Ustavni sud ništa drugo ne obavezuje osim dosledno i nepristrasno, a to znači profesionalno, tumačenje Ustava BiH. Sastavni deo Ustava BiH je i Evropska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koja se direktno primenjuje. U konkretnom slučaju, Ustavni sud se oslonio na standarde koje je, tumačeći Evropsku konvenciju, izgradio Evropski sud za ljudska prava. Tih standarda Ustavni sud se drži i u svim drugim slučajevima.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović nagovestio je mogućnost odustajanja od referenduma ako Ustavni sud BiH preispita odluku o Danu Republike?

Ustavni sud će, naravno, preispitati svoju odluku, jer je podnesen zahtev za njeno preispitivanje kao pravno sredstvo predviđeno Pravilima Ustavnog suda. Sud tako postupa i u svim drugim slučajevima. Međutim, da bi zahtev za preispitivanje bio usvojen, moraju biti ispunjeni uslovi predviđeni Pravilima. To će biti samo u slučaju kada se „otkrije neka činjenica koja bi po svojoj prirodi mogla odlučno uticati na ishod spora i koja, kada je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnom sudu i nije razumno mogla biti poznata stranci“. Sud, dakle, u konkretnom slučaju tek treba da oceni da li postoji neki od tih razloga.

Zbog čega je Ustavni sud BiH od NS RS zatražio da se izjasni o koracima preduzetim u provođenju presude, budući da vam je RS poslala zahtev za njeno preispitivanje?

To je redovna procedura u svakom predmetu u kojem je određen rok za izvršenje odluke. Međutim, samo podnošenje zahteva za preispitivanje bilo koje odluke ne odgađa njeno izvršenje. Sekretarijat Ustavnog suda, u konkretnom slučaju, postupio je profesionalno kada je zatražio izveštaj od NS RS. Kada bi Sud drukčije postupao, upravo bi tada upao u zamku politizacije. Za Ustavni sud svi predmeti su jednako važni.

Da li je taj potez Suda pritisak na Narodnu skupštinu?

Ne. Verbalna i druga prozivanja Ustavnog suda su neutemeljena, pa je i odluka o održavanju referenduma sasvim direktan politički pritisak na Ustavni sud.

Kada ćete razmatrati zahtev za preispitivanje odluke o Danu RS?

Zahtev za preispitivanje odluke je zaprimljen u Ustavnom sudu 20. juna. Da je ranije dostavljen siguran sam da bismo ga već razmatrali i najverovatnije o njemu odlučili. Međutim, s obzirom na to da je sledeće plenarno zasedanje Ustavnog suda potkraj septembra, realno je očekivati da će se o zahtevu odlučivati na toj sjednici.

Da li ste za to da se, umesto stranih sudija, u Ustavnom sudu BiH imenuju domaće?

O tome pitanju imam stručno i privatno mišljenje, kao građanin BiH, ali to nije pitanje za predsednika Ustavnog suda, niti za Sud. To je pitanje za Parlamentarnu skupštinu BiH kao zakonodavca, odnosno ustavotvorca. Koliko sam uočio, značajan deo stručne javnosti i akademske zajednice smatra da bi za takvu promenu bilo neophodno promeniti Ustav. Međutim, u ovome trenutku mogu samo reći da međunarodne sudije, kako ih mi kolokvijalno zovemo, odgovorno i savesno, prema najvišim profesionalnim standardima vrše svoju sudijsku funkciju. Lično mislim da su korisni i da nam sve ovo vreme pomažu u razumevanju ponajpre „konvencijskog prava“.

Bivši funkcioner SDA

Kako odgovarate na optužbe političara iz RS da ste pristrasni u odlukama, budući da ste bivši visoki funkcioner SDA?

Svi oni koji postavljaju to pitanje ne zaslužuju moj bilo kakav komentar ili odgovor. Zašto?! Zato što su izgubili kredibilitet i verodostojnost i redovno ih dalje urušavaju ukazujući na moju navodnu pristrasnost i političku motiviranost samo i jedino ukoliko se odluka Ustavnog suda ne poklapa sa njihovim očekivanjima. Međutim, kada se odluka poklapa sa njihovim očekivanjima ili razumevanjem Ustava, onda se ne oglašavaju. Uostalom, značajan broj odluka Ustavni sud je doneo u kojima su moje emocije bile na jednoj strani, ali stručni stav i moja sudijska odluka drukčiji, upravo rukovodeći se jedino profesionalnim standardima, a ne bilo kakvim političkim ili kvazipolitičkim razlozima i kriterijima. Zanimljivo je da se samo nekima od nas spočitava politička prošlost, a drugima uglavnom ne, iako i neke druge koleginice i kolege (neka mi ne zamere što ovo, ipak, moram napomenuti) imaju, takođe, prepoznatljivu, pored profesionalne i akademske, i političku prošlost na „ovaj ili onaj način“. Međutim, svi mi znamo razdvojiti profesionalni pristup od političkih ili bilo kakvih drugih nepravnih kriterijuma.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.