Beograd: Ukinuta presuda za zločine u Brčkom

Izvor: Cafe.ba, 26.Jul.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Ukinuta presuda za zločine u Brčkom

Apleacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je pripadnik Prve posavske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Boban Pop-Kostić bio osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin nad civilima u logoru Luka u Brčkom 1992. godine, javio je Tanjug.

Istom odlukom, kojom je usvojio žalbu njegovog branioca, sud je naložio da se suđenje Pop-Kostiću ponovi, objavljeno je na internet stranici u Apelacionog suda.

U obrazloženju odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << sud navodi da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer je zasnovana na dokazu na kojem se po Zakoniku o krivičnom postupku ne može zasnovati - iskazu oštećenog A.A. iz postupka pred istražnim sudijom Kantonalnog suda u Tuzli 29. oktobra 1997. godine, protiv okr. K.S.

- Osnovano se žalbom branioca okrivljenog navodi da nisu bili ispunjeni uslovi za čitanje iskaza oštećenog jer je pretpostavka za primjenu ove odredbe da je iskaz svjedoka oštećenog uzet u postupku pred nadležnim organima Republike Srbije, a to ovdje nije slučaj - navodi Apelacioni sud.

Pop-Kostić je optužen da je 10. maja 1992. godine u logoru Luka u Brčkom oštećenog A.A. tjelesno mučio i povrijedio i psihički zlostavljao. Oštećenog je izveo iz prostorije gdje je bio zatvoren i odveo u jednu kancelariju gdje mu je prvo naredio da na papiru napiše svoje ime i datum kad hoće da ga ubiju, a potom ga metalnim bokserom udarao po licu i glavi. U drugoj ruci je držao nož, "te tako oštećenog tjelesno povrijedio i psihički mučio stvaranjem kod njega straha za život i tjelesni integritet visokog intenziteta".

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Sud u Beogradu poništio presudu za zločin u logoru Luka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jul.2015

Apleacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je pripadnik Prve posavske pešadijske brigade Vojske Republike Srpske Boban Pop-Kostić bio osuđen na dve godine zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin nad civilima u logoru Luka u Brčkom, 1992. godine...Istom odlukom, kojom je usvojio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.