Izvor: Blic, 01.Okt.2016, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BURA U BANJALUČKOJ ŠKOLI Učenica (13) zatrudnila sa dve godine starijim tinejdžerom

Jednu od najelitnijih osnovnih škola u Banjaluci potresa šokantan slučaj učenice devetog razreda ove škole, a koja je ostala trudna sa 13 godina i trenutno je u sedmom mesecu trudnoće.

Devojčica je zatrudnila sa dve godine starijim momkom, sa kojim je navodno u dužoj vezi, a ovaj slučaj je izazvao burne reakcije na sednici školskog saveta roditelja, te se u celu priču uključio i banjalučki Centar za socijalni rad, prenosi Faktor.ba

Međutim, u ovoj ustanovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i osnovnoj školi koju pohađa devojčica, zbog zaštite maloletnika, nisu želeli da iznose više detalja o celom slučaju.

- S obzirom na to da se radi o vrlo osetljivim i poverljivim podacima, iznošenje istih u javnost nije u najboljem interesu maloletnih lica. JU Centar za socijalni rad Banja Luka preduzima sve aktivnosti i radnje koje su u našoj nadležnosti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima – potvrdili su za Faktor.ba u ovoj ustanovi.

U tri do pet odsto slučajeva majke maloletne

Problem maloletničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu je sve izraženiji u Republici Srpskoj. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjoj Luci su izneli podatak da su od ukupnog broja porođaja, u tri do pet posto slučajeva majke maloletne. Banjalučki lekari ističu da se dešavalo da su i porodilja i dete korisnici dečijeg dodatka, kao i da su nakon poroda bili u dilemi da li i majku i bebu smestiti na dečiji odel.

Takođe, od 2000. do 2015. godine bilo je ukupno 9.996 namernih prekida trudnoće u RS od čega 176 abortusa kod maloletnica.

Prošle godine je najmlađa porodilja u RS imala 15 godina, a toliko godina je imala i najmlađa devojčica koja je uradila prekid trudnoće.

Ombudsmen za decu RS Nada Grahovac ocenila je da je kod nas komunikacija sa decom u školi ili sa roditeljima o pitanju seksualnosti još uvek tabu, kao i da je kod nas primetan trend sve ranijeg započinjanja seksualnog života, dok u razvijenom svetu smanjuje broj poroda u mlađem uzrastu, odnosno ispod 20 godina.

Preventivne mere

- Zbog ćutnje porodice i škole o ovim temama, deca o pitanjima i problemima u odnosima i vezama informacije dobijaju od svojih vršnjaka, časopisa i sa interneta. Aktivnosti se moraju usmeriti u preventivne programe i mere jer nedovoljno znanje o prevenciji dovodi do negativnih posledica ne samo za dete već za društvo u celini – istakla je Grahovac.

Statistika

U RS se godišnje u proseku sklopi 100 maloletničkih brakova, a stručnom analizom ovakvih bračnih ili vanbračnih zajednica zaključeno je da supružnici najčešće imaju završenu samo osnovnu školu.

Takođe, iako su uvreženi stereotipi da su to uglavnom romski brakovi, analize su pokazale da se u vrlo malom procentu radilo o Romima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.