Izvor: Blic, 29.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna kuća sa pet zvezdica

Javna kuća sa pet zvezdica

U zamak 'Vavilon' stiže se cikcak putem koji se penje na brdašce. Zamak je skriven iza mnogobrojnog drveća. Na ulazu u ovo zdanje ne postoji nikakva tabla niti putokaz. Na parkingu se nalazi desetak mermernih statua u neoklasičnom stilu koje predstavljaju scene pročišćenja: figure muškaraca i žena koji sipaju vodu, peru veš ili piju vodu.

Iluzija da ste se našli na imanju nekog od naslednika dinastije Habzburga, raspršuje se čim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uđete u zamak. Reč je, zapravo, o 'Vavilonu', najekskluzivnijoj javnoj kući u Evropi, koja se nalazi na periferiji Klagenfurta u Austriji. Dvojicu novinara italijanskog nedeljnika 'Panorama', i Mariju, u ulozi vodiča, dočekuje ljubazna domaćica, strogo obučena i zakopčana do grla. Tri posetioca su tu inkognito. Najrenomiraniji klub Starog kontinenta svoju slavu duguje ne samo prelepim devojkama i luksuzu već i svojoj diskreciji. Zato je jedan od novinara sakrio minijaturni fotoaparat iza svoje kravate.

Kada domaćica je prepoznala da su gosti Italijani, zamolila ih je da sačekaju izvesnog Fabija. Sa njene leve strane okačeni su ključevi soba - ima ih dvadesetak. Na pultu stoji cenovnik: od 300 evra za pola sata, do 1.400 evra za jednu noć. Takođe, na njemu piše i da devojke dobijaju polovinu te sume. Radno vreme: od 4 posle podne do 3 ujutru.

Stiže Fabio, 35-godišnjak u crnom odelu. On je vlasnik 'Vavilona': 'Ulaz je 100 evra. Ali, ako odete u sobu sa nekom devojkom, to će vam se odbiti od računa. Sada možete krenuti u obilazak. Niko vam neće dosađivati, devojke vam ne smeju same prilaziti. Ako želite da upoznate neku od njih, dovoljno je da date znak, ili da mene pozovete.'

Direktor zatim pokazuje cenovnik i objašnjava pravila: 'Kad vam istekne vreme, zovemo vas telefonom. Ako ne siđete za 10 minuta, računamo vam još pola sata.'

Devojke se šetkaju polunage, provociraju pogledima, ali ne prilaze. Ili sede na divanima presvučenim crvenim plišom i ćaskaju među sobom. U pozadini se čuje nemačka, engleska ili italijanska muzika.

Među devojkama ima Ukrajinki, Ruskinja, Beloruskinja, devojaka iz bivše Jugoslavije, Rumunki, Brazilki. 'Ima ih više od 30.

Da bi se dobio ključ od sobe, treba otići na recepciju i popeti se na treći sprat. Sobe su dekorisane teškim draperijama, drvenim statuama, jastucima sa leopard šarom, ornamentima boje starog zlata, kreveti su sa baldahinima...

Oko pola četiri ujutru, kada su napuštali zamak, Fabio se obratio trojici posetilaca, koji su ostali poslednji: 'Kada izađete, idite desno. Levo je policija.' Vrata 'Vavilona' se zatvaraju i zamak tone u potpuni mrak. CDC/IB Plaćaju porez

Austrija je jedna od malobrojnih zemalja Evropske unije gde su dozvoljene javne kuće. Registrovane prostitutke imaju status 'slobodnjaka'. To ih obavezuje da plaćaju porez, da imaju polisu osiguranja i da periodično obavljaju lekarski pregled. Osim u javnim kućama, mogu raditi u barovima i nekim privatnim klubovima. Uobičajeno je da ih klijenti ne plaćaju direktno, već vlasnici lokala, koji uzimaju procenat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.