Ðukanović: Crna Gora i region moneta za potkusurivanje velikih sila

Izvor: BKTV News, 13.Jul.2017, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðukanović: Crna Gora i region moneta za potkusurivanje velikih sila

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Ðukanović, ocenio je da je Crnoj Gori i regionu nužan istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbediti uvođenje evropskih standarda.

On je opoziciju, koju je nazvao "grupom gubitnika", optužio da otvoreno služe interesima druge države čiji je cilj da osujeti put evropskog razvoja Crne Gore.

Navodi da je "grupa večitih političkih gubitnika, nespremnih da pošteno analiziraju svoje nedostatke >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji ih vode iz poraza u poraz", u stanju očaja došla "do poslednjeg stadijuma političkog i ljudskog posrnuća".

"Otvorenog služenja interesima druge države čiji je cilj da osujeti put evropskog razvoja Crne Gore. Jasno je da to Rusija ne radi zbog samog značaja crnogorskog članstva u NATO, ili sutra u EU, nego da bi Evropi i svetu pokazala svoje nabildovane političke mišiće iz Ukrajine, Gruzije, Sirije. I poručila da se bez nje ne može odlučivati o evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana. Dakle, jasno je i elementarno upućenim da su i Crna Gora i naš region i ovoga puta samo moneta za potkusurivanje u igrama velikih na globalnoj sceni", ocenjuje Ðukanović u intervjuu podgoričkim Dnevnim novinama, a povodom Dana državnosti.

Bivši premijer, kako kaže, ubeđeno veruje da je za Zapadni Balkan integracija u EU i NATO isto što i pouzdana stabilnost.

Smatra da se pozitivni efekti crnogorskog članstva u NATO već naziru, verujući da će vreme koje je pred nama tek efektuirati pozitivne trendove za region nakon stupanja Crne Gore u NATO.

Ðukanović navodi da na opozicionoj crnogorskoj sceni ne postoji neko ko ima politički potencijal i snagu da svojim delovanjem koriguje poteze vlasti.

Ocenio je da niko od političke konkurencije nije pokazao sposobnost da saopšti notornu činjenicu da je Crna Gora u poslednje dve decenije ostvarila napredak koji prepoznaje i ceni čitav demokratski svet.

Podseća da je u tom periodu, od nerazvijenog dela ex-Jugoslavije, Crna Gora postala najrazvijenija ekonomija Zapadnog Balkana i dostigla demokratske i standarde u vladavini prava koji su joj otvorili vrata najmoćnijeg bezbednosno-političkog kluba u istoriji čovečanstva.

"Prećutkujući ili falsifikujući to što je svakom normalnom očigledno, naši politički konkurenti nam šalju poruku ili da im napredak zemlje nije po volji i da bi nas oni radije vratili u staro ''dobro'' stanje ekonomske i političke zavisnosti od brojnije pravoslavne i slovenske braće", naveo je Ðukanović.

Ðukanović kaže da ko prvi na crnogorskoj političkoj sceni bude smogao snage da uvaži ovu istinu i da nakon toga ponudi bolja rešenja za okončanje tranzicije, brži održivi razvoj ekonomije, veću funkcionalnost i profesionalnost institucija, pravednije socijalne odnose, tek taj će se kvalifikovati za poziciju prihvatljive alternative ili ozbiljnog korektiva aktuelne vlasti.

Smatra da će u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski deo evropskog sistema vrednosti.

"Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi”, kazao je Ðukanović u intervjuu Dnevnim novinama, povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Ovo su prve reči Đukanovića nakon odluke Crne Gore da uđe u NATO!

Govoreći o uticaju crnogorskog članstva u NATO na unutarpolitičke prilike u Crnoj Gori, Ðukanović ocenjuje da se suštinski gledano, kako kaže, u toj državi i dalje vodi rovovski rat između protagonista evropske vizije i pristalica tradicionalne balkanske političke matrice zbog koje je "Crna Gora, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, zaostala tako daleko od nivoa evropske razvijenosti".

"Crnoj Gori i regionu nužan je istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbediti uvođenje evropskih standarda. Samo tako će u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski deo evropskog sistema vrednosti. Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi", smatra Ðukanović.

Lider DPS-a ocenjuje da značajan deo stanovništva nije još spreman da podigne glavu i prihvati notornu istinu da je Crnu Goru put nacionalne i verske uskogrudosti doveo do ćorsokaka u kojem je “danas kao lider regiona u pogledu razvijenosti na 41-42 odsto evropskog proseka”.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.