Zabranili počast žrtvama Oluje

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2015, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranili počast žrtvama "Oluje"

Različiti aršini Sarajeva prema žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji, izazvali su novi skandal regionalnih razmera. Tamošnje kantonalne vlasti povukle su sraman potez zabranivši da se u Sarajevu, povodom 20 godina od vojne operacije "Oluja", održi skup sećanja na srpske žrtve najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Posle pompeznog pomena povodom dve decenije Srebrenice, zabran je stavljen na prvi ovakav pokušaj u Federaciji BiH. To je izazvalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << veliki revolt nevladinih organizacija koje su sa organizacijama iz Hrvatske planirale da danas u centru Sarajeva i Zagreba odaju počast srpskim stradalnicima "Oluje".

Ali očito da tamo nikog nije briga za srpske žrtve, jer se niko u Sarajevu ne obazire čak ni na činjenicu da je 1995. gotovo 30.000 Srba iz Hrvatske prebeglo u Republiku Srpsku, odnosno BIH. MUP sarajevskog Kantona nije dozvolio Udruženju za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) planirano okupljanje ispred Ambasade Hrvatske, što su organizatori doživeli kao "dokaz solidarisanja sa hrvatskom politikom diskriminacije i veličanja odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom".

- To je najstrašnija slika koju smo mogli da pošaljemo iz Sarajeva - saopštili su organizatori obeležavanja godišnjice zloglasne hrvatske vojne akcije.

Zašto su srpske patnje zabranjene u Sarajevu?

U toj NVO, uz podsećanje da je u "Oluji" poginulo i nestalo 1.853 osobe, a proterano više od 220.000, kažu da je cilj bio da ukažu na zločine i državno organizovano poricanje tih zločina. Oštro osuđuju zabranu mirnog skupa podsećanja na zločine hrvatske vojske prema srpskom stanovništvu koje "Hrvatska danas s ponosom slavi".

"Uprkos zabrani uputićemo pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Hrvatske. Njeno (ne)distanciranje imaće dugotrajne posledice na odnose u regionu, ali shvatanje hrvatskog poimanja Zapadnog Balkana na putu ka EU", navodi se u saopštenju UDIK.

Odluku sarajevskih vlasti osudio je srpski ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je rekao da Srbi imaju pravo da žale za sunarodnicima koji su četiri dana ubijani i trajno proterani.

- To je beleg sramote za vlasti u Sarajevu, kao i za svaku vlast koja nije u stanju da spusti glavu pred tuđom patnjom - kazao je Vulin.

On je istakao da je premijer Aleksandar Vučić prešao preko pokušaja ubistva u Srebrenici, a da kantonalne vlasti u Sarajevu ne mogu da prihvate da Srbi imaju pravo da jedan dan u godini "plaču nad svojim sunarodnicima".

- Mi umemo da progutamo tešku i ružnu reč, da okrenemo glavu i prihvatimo da zarad dobrosusedskih odnosa nekad i ne kažemo sve što mislimo, ali ovo nije način da se Srbiji vrati za njeno strpljenje i posvećenost - poručio je Vulin, naglasivši da bez istine nema pomirenja niti dobrosusedskih odnosa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve decenije od "Oluje": Srušili kuću za minut, novu čeka 22 godine

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2015

Punih 20 godina od progona Srba iz Hrvatske u zloglasnoj akciji "Oluja", dve decenije tuge, nade i sećanja na veliku tragediju srpskog naroda. Od 250.000 prognanih malo ih se vratilo na svoja ognjišta, a danas su rasuti po celom svetu. Daleko od otadžbine neki su uspeli da sviju novo gnezdo, krenu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Odata počast žrtvama Oluje na Trgu bana Jelačića

Izvor: B92, 03.Avg.2015

Aktivisti nekoliko nevladinih udrženja su na Tgu bana Jelačića u centru Zagreba, povodom 20. godišnjice Oluje, odali počast svim žrtvama te vojne operacije...Cilj polučasovne akcije bio je da se javnost podseti na zločine počinjene tokom Oluje kao i na, kako tvrde organizatori, državno organizovano...

Nastavak na B92...

O odnosima Srbije i Hrvatske 20 godina od Oluje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2015

Posle 20 godina od Oluje glavno pitanje treba da bude da li je moguće uspostaviti normalan život Srba u Hrvatskoj i normalne odnose dve države, rečeno je danas na tribini "20 godina od operacije Oluja", koju su organizovali Forum ZFD i nedeljnik "Vreme"...Profesor iz Zagreba Dejan Jović rekao je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.