Vrednost Agrokorovih akcija i dalje pada

Izvor: RTS, 30.Mar.2017, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost "Agrokorovih" akcija i dalje pada

Duboka kriza u kojoj se nalazi hrvatska kompanija "Agrokor" obara vrednost obveznica tog koncerna. Na berzi u Berlinu obveznice koje dolaze na naplatu 2020. godine pale su na samo 25,50 odsto nominalne vrednosti, nakon što je agencija "Mudis" (Moody's) snizila rejting kompanije zbog neizdrživih dugova dobavljačima.
"Mudis" smatra da je podrška "Agrokoru" od strane dobavljača oslabila te da su im rokovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plaćanja daleko iznad proseka u sektoru.

Obaveze u iznosu od 16,2 milijarde kuna, što je podatak od 30. septembra 2016. godine, znače da se plaćanja vrše u roku od 150 dana, u odnosu na rok od 60 do 90 dana za koliko plaćaju slične kompanije u maloprodaji.
Branko Roglić, vlasnik kompanije "Orbiko", koja je jedan od dobavljača "Agrokora", u sredu je Indeksu potvrdio da je spreman na prisilnu naplatu duga.
To pokazuje da poverioci gube strpljenje i više nemaju razumevanja za Ivicu Todorića, koji se, kako piše Indeks, sakrio u "mišju rupu", umesto da se obrati javnosti i kaže kakvi su mu planovi.
Kako nezvanično saznaje Indeks, od nekih dobavljača "Agrokor" traži da mu se oprosti 30 odsto duga, što mnogi smatraju neprihvatljivim, s obzirom na to da su i do sada imali izuzetno loše uslove.
I u redovnim situacijama su čekali novac pola godine, piše hrvatski portal, a sada bi još trebalo da mu otpišu dugove.
Osim toga, potpredsednik VTB banke Jurij Solovjev izrazio je sumnju u tačnost "Agrokorovih" finansijskih izveštaja, te je moguće da je dug kompanije znatno veći od prikazanog.
To bi bio ogroman problem za kreditore, budući da i prema prikazanom stanju "Agrokor" ima velike probleme, piše Indeks.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Agrokor" u slobodnom padu

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2017

ZAGREB - "Agrokorove" obveznice koje dolaze na naplatu 2020. godine danas su na berzi u Berlinu pale na samo 25,50 odsto nominalne vrijednosti, nakon što je agencija "Moody's" snizila rejting kompanije zbog neizdrživih dugova dobavljačima..."Moody's" smatra da je podrška "Agrokoru" od strane dobavljača...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.