Ubijeni pukovnik bio pod istragom zbog ratnih zločina

Izvor: RTS, 05.Maj.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeni pukovnik bio pod istragom zbog ratnih zločina

Penzionisani pukovnik Hrvatskog veća odbrane Vinko Žuljević Klica, koji je u nedelju ubijen u Zagrebu, bio je pod istragom zbog sumnje da je umešan u ratne zločine počinjene na području srednje Bosne.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je potvrdio agenciji Hina, da je Žuljević status osumnjičenog za ratne zločine imao zbog zbivanja u Bugojnu 1993. godine.

Pripadnici HVO-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u bivšem hotelu "Akvarijum" u tom gradu tokom najžešćih hrvatsko-bošnjačkih sukoba uspostavili zatvor u kojem je bilo zarobljeno više desetina Bošnjaka, uključujući žene i decu, prenosi Tanjug.
Zarobljenici u tom zatvoru bili su izloženi zlostavljanjima u kojima je učestvovao i Žuljević.
Žuljević je u ratu bio komandant Antiterorističke grupe "Garavi" na području Bugojna, a učešće u ratu je okončao kao pukovnik HVO-a.
Po dostupnim podacima, u hotelu "Akvarijum" bilo je zarobljeno 45 bugojanskih Bošnjaka koji su tokom rata fizički i psihički zlostavljani.
Nakon pada Bugojna u leto 1993. godine Klica se zajedno s pripadnicima jedinice "Garavi" priključio Kažnjeničkom odredu Mladena Naletića Tute, piše Hina.
Hrvatski mediji su Žuljevića povezivali sa zagrebačkim mafijaškim podzemljem, objavio je posle ubistva portal Dnevno.hr, navodeći da je ubijen u pravoj mafijaškoj sačekuši.
Tamošnja javnost pamti Klicu iz slučaja ubistva Bugarina Veselina Marinova. U njega je Klica 2002. godine ispalio nekoliko hitaca iz "magnuma" u kafiću "NBA" u Zagrebu. Ali, sud je zaključio da se radilo o samoodbrani i na kraju je pravosnažno oslobođen optužbe za teško ubistvo.
Bio je na glasu kao jedan od opasnijih ljudi u Zagrebu, navodi se da je iza sebe imao logističku podršku nekih bivših vojnika HVO-a, koji su nakon rata iz BiH došli u Zagreb.
Kako policija očekuje, u sledećih nekoliko dana dobiće nalaze tragova koji će pomoći u otkrivanju ubice i eventulanih naručioca likvidacije za koje ne iskuljučuju mogućnost da dolaze i van Hrvatske.
Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić potvrdio je da je policija razmenila podatke s agencijama u Hrvatskoj i regiji, u prvom redu u Bosni i Hercegovini, te zatražila određene provere.
Kako je naveo, policija ne može isključiti ni da je eventualni motiv ili veza koja bi dala odgovore na ključna pitanja vezana za ubistvo i izvan granica Hrvatske, objavila je Hina.
Ne isključuju ni pretpostavku da bi motiv ubistva mogle biti posledice poslovnih aktivnosti koje je žrtva kroz svoje legitimne firme ostvarivala na području Hrvatske i van njenih granica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ubijeni Vinko Žuljević bio je pod istragom zbog ratnih zločina

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Maj.2015

SARAJEVO) - Umirovljeni pukovnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vinko Žuljević, koji je u nedjelju ubijen u Zagrebu, bio je pod istragom zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine počinjene na području središnje Bosne, potvrdio je u utorak Hini glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić...On...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.