U Zagrebu nastavak protesta

Izvor: S media, 16.Jul.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu nastavak protesta



Zagrebačke nevladine organizacije najavile su da će težište protesta zbog dešavanja oko Varšavske ulice, usmeriti ka sedištima HDZ-a i SDP, jer te dve najjače stranke smatraju i najodgovornijim za "uzurpaciju" te gradske ulice.


Policija koja je juče obezbedjivala početak radova u Varšavskoj ulici u centru Zagreba uhapsila je 150 ljudi koji su nenasilno protestvovali.

Varšavsku ulicu u kojoj se nastavljaju radovi na izgradnji ulaza u javnu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << podzemnu garažu i dalje obezbedjuju jake policijske snage koje su za sav saobraćaj zatvorile i neke od okolnih ulica, stvarajući tako teškoće u saobraćaju.

Udruženja Zelena akcija i Pravo na grad najavile su za 18 časova mirni protest ispred centrala SDP-a i HDZ-a.

Prema rečima predsednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića, svaka od tih stranaka kontroliše različite institucije u gradu i državi, pa otuda je i njihova saodgovornost.

Hapšenja 150 nevladinih aktivista, javnih ličnosti, lokalnih političara i novinara, kao i tvrdnja ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislava Karamarka da policija nije zloupotrebila ovlaštenja i da je postupila profesionalno, izazvala su brojna reagovanja nevladinih organizacija, ali i esnafskih asocijacija, kao to su Hrvatsko novinarsko društvo i Udruženje sociologa koji su akciju policije nazvali skandaloznom.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović juče je izrazio zgražanje postupcima policije i zatražio od njih da ne hapse one koji nenasilno protestvuju.

Policija ga nije poslušala jer je u medjuvremenu uhapsila još nekoliko desetina demonstranata koji su zbog pretrpanosti odvodjeni u policijske stanice u drugim delovima grada i drugim mestima.

Predsednik NVO "Pravo na grad" Teodor Celakoski i glumica Urša Raukar uhapšeni dva puta u toku dana, s tim da je Raukarovoj, kao i još jednom delu uhapšenih nevladinih aktivista izrečena zabrana "približavanja Varšavskoj ulici".

Mnoge je ozlojedilo i što su se u protest uključili i pojedini gradski zvaničnici SDP-a koje smatraju odgovornim za ranije odluke skupštine grada o dobijanju dozvola. Nedavno je gradska skupština izglasala moratorijum na sve radove dok se ne ustanovi da li je u procesu dobijanja dozvole i ustupanja gradske površina za privatni projekt bilo nezakonitosti.

NVO "Zelena akcija" i "Pravo na grad" više meseci negoduju protiv gradnje ulaza u javnu garažu u ulici koja je deo pešačke zone koja se tako skraćuje, navodeći da će u budućnosti u centru grada vladati još veća saobraćajna gužva.

Oni su podneli i krivične prijave zbog nezakonitosti postupka dobijanja dozvola za ulaz u garažu, a Državno tužilaštvo je saopštilo da u tome ima nezakonitosti.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Hapšenja u sred Zagreba

Prevrnuo se poljski autobus

Ubio, pa pokušao samoubistvo

Pupovac: Učvršćivanje partnerstva

U požaru u Zagrebu povredjene dve osobe

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Varšavskoj i dalje napeto

Izvor: RTS, 16.Jul.2010

Za danas najavljeni protesti na više lokacija u Zagrebu, zbog nastavka radova na izgradnji pozemne garaže u Varšavskoj ulici. Radovi nastavljeni, uz zaštitu policije. Sinoć Zagrepčani palili sveće u Varšavskoj...Posle masovnih hapšenja, građani su se sinoć spontano okupljali u Varšavskoj...

Nastavak na RTS...

Prosvjed na iblerovu trgu: Milanoviću vikali "Lopove, lažove!"

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jul.2010

ZAGREB - Nekoliko stotina građana okupilo se ispred sjedišta SDP-a u Zagrebu na Iblerovu trgu kako još jednom izrazili nezadovoljstvo početkom radova na ulazno-izlaznoj rampi u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.