Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tompsonov koncert - mnogima samo strepnja

ZAGREB - Mnogi građani i nevladine organizacije u Hrvatskoj sa strepnjom dočekuju sutrašnji koncert u Zagrebu pevača Marka Perkovića Tompsona čiji su koncerti, zbog sveprisutne ustaške ikonografije, zabranjeni u mnogim evropskim zemljama.

Hrvatski helsinški odbor (HHO) izrazio je zabrinutost zbog izražene nespremnosti Tompsona i organizatora da na koncertu ne dođe do uzvikivanja ustaške parole "Za dom spremni" koja se pominje u pesme "Čavoglave'" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer tu parolu, kao i neke druge poruke koje Tompson izvikuje, nije moguće lišiti njenog dominantnog profašističkog i zločinačkog značenja.

HHO otvorenim pismom protestvuje protiv održavanja Tomsonovog koncerta na centralnom zagrebačkom trgu koji je organizovan u sklopu Dana veterana Zagreba.

Održavanje koncerta na zagrebačkog Trgu bana Jelačića HHO ocenjuje neprimerenim zbog simbolične i društvene važnosti trga koji bi trebao biti prostor okupljanja ljudi različitih opredeljenja i promovisanja vrednosti tolerancije i demokratije, a ne mesto isticanja isključivih poruka koje razdvajaju ljude i produbljuju već dovoljno teške istorijske i ideološke podele u Hrvatskoj.

HHO ističe da će troškove održavanja tog koncerta na osnovu pokroviteljstva Zagreba platiti svi građani Zagreba među kojiam je mnogo onih koji se ne slažu s Tompsonovim porukama.

Apel da se na koncert ne donose fašistička i druga ekstremistička obeležja, dobrodošao, ali je nedovoljan, zaključuje HHO.

Najave veterana o privođenju nosilaca nepodobnih oznaka ponovio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. On je pozvao građane da dođu na trg, ali da ne prave incidente, rekavši da nacističkoj, fašističkoj i boljševističkoj ikonografiji na Trgu bana Jelačića nema mesta, kao ni provokatorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Strepnje pred Tomsonov koncert u Zagrebu

Izvor: Mondo, 29.Maj.2008

Mnogi građani i nevladine organizacije u Hrvatskoj sa strepnjom dočekuju koncert u Zagrebu pevača Marka Perkovića Tompsona koji će biti održan u petak.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.