Sve više zahteva za Janšinu ostavku

Izvor: B92, 15.Jan.2013, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više zahteva za Janšinu ostavku

Ljubljana -- Sovenačka Demokratska stranka penzionera, koju predvodi ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, pozvala je premijera Janeza Janšu da podnese ostavku.

Podsetimo, Janša se našao na udaru javnosti zbog nalaza antikorupcijske komisije.

"Doneli smo zaključak i zahtevamo ostavku premijera Janše, u suprotnom DESUS će izaći iz vladajuće koalicije", poručio je Erjavec nakon sastanka vođstva stranke.

Prethodno je sličan zaključak donela i Građanska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lista Gregora Viranta, koji je najavio da će se njihova dva ministra povući iz vlade, a on dati ostavku na mesto predsednika parlamenta ukoliko se Janša ne povuče "u roku od deset dana", odnosno ne prepusti mesto premijera nekom drugom iz svoje stranke, ili omogući stvaranje druge koalicije.

Za razliku od Viranta, prenosi agencija Hina navode slovenačkih medija, Erjavec je ocenio da je "vrlo malo manevarskog prostora" za formiranje vlade bez Janše, ili za prelaznu vladu tehničke prirode i da će se kriza, najverovatnije, "razmrsiti" tako da će već u maju morati da budu održani prevremeni izbori.

Odluku u vezi s nastalom koalicionom i političkom krizom trebalo bi da donese i Slovenačka narodna stranka (SLS), kao i stranka Nova Slovenija (NSI).

Slovenački mediji javljaju da je predsednik SLS-a Radovan Žerjav, takođe, sklon pozivu Janši da da ostavku, s tim da sadašnja koalicija najpre početkom marta u parlamentu odluči o još nekim od ključnih zakona koji se od nje očekuju.

Predsednica NSI Ljudmila Novak, koja važi za najbližu Janšinu saveznicu u sadašnjoj koaliciji, pozvala je sve stranke i premijera da promisle šta je u sadašnjoj situaciji državotvorni potez, ali je odbila da se izjasni o tome de li jedino rešenje za što skorašnju političku stabilizaciju Janšina ostavka.

Iako je jasno da se s odlukama Virantove i Erjavčeve stranke Janšina petostranačka koalicija praktično raspala, mediji najavljuju da bi rešavanje krize moglo potrajati danima, pa i nedeljama.

Janša pak smatra da zbog nalaza Komisije ne bi trebalo da da ostavku i o tome ni ne razmišlja, jer "sve smatra pokušajem svoje političke diskreditacije". Iza njega je čvrsto stala i njegova Slovenačka demokratska stranka, najjača u vladi s četiri ministarska mesta.

Narednih dana biće nastavljene konsultacije predsednika države Boruta Pahora s političkim prvacima o tome kako pronaći izlaz iz složene situacije. Pahor je najavio nastavak konsultacija, ali je naglasio da "odluke nisu na njemu, nego na vladi, premijeru i koaliciji".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi zahtev za ostavku Janše

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jan.2013

Sovenačka Demokratske stranke penzionera koju predvodi ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, pozvala je premijera Janeza Janšu da podnese ostavku. Pdsetimo, Janša se našao na udaru javnosti zbog nalaza antikorupcijske komisije. "Doneli smo zaključak i zahtevamo ostavku premijera Janše u suprotnom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.