Stakleni mač punjen crnim vinom

Izvor: Politika, 14.Okt.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stakleni mač punjen crnim vinom

Slobodan Miletić iz Paraćina poseduje više od 1.800 boca različitih oblika i zapremine, kao i više od 800 „unučića”, iz 60 zemalja

Paraćin – Slobodan Miletić (65) iz Raševice kod Paraćina s pravom je ponosan na svoju kolekciju flaša, koja broji 1.800 primeraka zapremine od pola litra do sedam litara, kao i 800 „unučića" (iliti čokanjčića). Geografski, zbirka pokriva produkciju boca iz 60 zemalja, koje je Slobodan sakupljao na svojim putovanjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budući da je 37 godina radio kao profesionalni vozač.

– Kada sam 1972. napravio kuću, kao poklon za useljenje dobio sam od jednog prijatelja flašu vinjaka „trenk". Pošto alkoholna pića ne konzumiram, došao sam na ideju da sakupljam boce. Na njih sam potrošio mnogo novca, ali ne žalim. Za cipele ili komad garderobe nikada ne bih dao 100 evra, a lepu flašu platio bih i mnogo više – kaže Slobodan za „Politiku" dok nam pokazuje najneobičnije primerke iz svoje zbirke.

A, zaista, ima ih raznih: u obliku puške, kopačke, fudbalske lopte, „fiće", a jedna od njemu najdražih je u obliku mača, koji je napunjen crnim vinom. Iz sličnih su, kaže Slobodan, francuski plemići pili vino kada bi išli u lov.

– Najviše sam platio jednu bocu vinjaka u Austriji, koštala me je ondašnjih 6.000 šilinga. Najdraži mi je irski viski iz Australije, jer je redak. Inače, imam i 30 boca različitih vrsta škotskog viskija – dodaje Slobodan, napominjući da najstarija boca, u kojoj je rakija „vidarica" iz Valjeva, datira iz 1968. godine.

Kada je pre tri godine eksplodiralo vojno skladište kod Paraćina, nijedna flaša iz Slobodanove zbirke se nije razbila, iako su prozori i vrata na kući izleteli iz futera, tako da će, kako je već odlučio, čitavu kolekciju moći jednog dana da pokloni unuku Janku, koji je nasledio dedinu sklonost ka sakupljanju neobičnih boca.

Z. Gligorijević

[objavljeno: 14/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.