Spor Ljubljane i Zagreba, Slovenija preti turističkoj sezoni

Izvor: RTS, 11.Jan.2017, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor Ljubljane i Zagreba, Slovenija preti turističkoj sezoni

U slučaju da Hrvatska odbije implementaciju odluke arbitražnog suda, Slovenija će stvarati poteškoće austrijskim i nemačkim turistima tokom njihovog tranzita preko Slovenije na putu do hrvatske obale, kaže slovenački šef diplomatije, prenosi "Novi list". Odluka arbitražnog suda očekuje se ove godine.
Upitan u emisiji slovenačke televizije Siti šta će se dogoditi u slučaju da odluka arbitražnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suda stigne uoči turističke sezone i "egzodusa" Slovenaca na hrvatsku obalu, ministar Karl Erjavec je odgovorio da će ono što će se tada događati "sigurno više naškoditi Hrvatskoj".

"Mislim na one koji će iz Austrije i Nemačke preko Slovenije putovati u Hrvatsku. Ako priznavanje arbitražne odluke još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana, biće teškoća i ta se stvar neće lako rešiti", zapretio je slovenački šef diplomatije sugerišući da će Slovenija stvarati poteškoće austrijskim i nemačkim turistima tokom njihovog tranzita preko Slovenije na putu do hrvatske obale.
Ova skandalozna i nediplomatska najava slovenačkog ministra najavljuje skoru eskalaciju slovenačko-hrvatskog spora oko sudbine arbitraže i odluke arbitražnog suda, koja se očekuje ove godine.
Ljubljana je očekivala da će promenom vlade u Zagrebu postojati šansa za promenu odluke o odustajanju od arbitraže i za vraćanje Hrvatske u taj postupak, ali ta očekivanja su se izjalovila nakon što je nova Vlada sa Trga Svetog Marka jasno dala do znanja da je za nju arbitražni sporazum mrtav.
Hrvatska strana je ponudila slovenačkoj strani još jedan pokušaj bilateralnog rešavanja spora, što Ljubljana, očekivano, nije prihvatila, podsećajući da je arbitraža jedini način da se reši spor koji dve države bilateralnim pregovorima nisu uspele da reše poslednja dve i po decenije, piše Novi list.
Erjavec smatra da bi Unija u ovom slučaju morala da deluje kako bi Hrvatska promenila svoja stanovišta, slično kao što se to dogodilo u slučaju kada je Zagreb povukao rezerve u pogledu nekih poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.
"Očekujem da će se nešto slično dešavati i kad bude trebalo primeniti arbitražnu presudu", rekao je šef slovenačke diplomatije.
Novi list piše da treba očekivati i nediplomatske poteze, kao što je, na primer, otežani tranzit turista kroz Sloveniju, ali i nove incidente na području spornog razgraničenja na moru, s obzirom na to da slovenački ministar nedvosmisleno najavljuje da će slovenačka vlada učiniti sve kako bi se presuda implementirala u roku od šest meseci, kako je i predviđeno arbitražnim sporazumom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija preti sabotažom turističke sezone u Hrvatskoj

Izvor: N1 televizija, 12.Jan.2017, 00:55

Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec rekao je da bi Slovenija mogla sabotirati hrvatsku turističku sezonu u slučaju da Hrvatska odbije implementaciju odluke arbitražnog suda o Piranskom zalivu...On je TV Soveniji, na pitanje šta će se dogoditi u slučaju da odluka arbitražnog suda stigne uoči...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.