Skoplje: Besni i naoružani vernici zauzeli Islamsku zajednicu, reis otet?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje: Besni i naoružani vernici zauzeli Islamsku zajednicu, reis otet?

Sukob između bivšeg skopskog muftije Ibrahima Šabanija i reisa Islamske verske zajednice Sulejmana Redžepija oko para kulminirao je upadom Šabanijevih naoružanih pristalica u sedište te verske zajednice. Prema poslednjim nepotvrđenim informacijama u ovom incidentu je upotrebljeno i oružje, a dve osobe su pretučene. Na licu mesta se nalazi i veliki broj policije.

Šabani, koga je Redžepi na nedavnom tajnom sastanku smenio sa te pozicije, preuzeo je rukovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << islamskom verskom zajednicom pošto je 50 njegovih pristalica najpre blokirali, a ptoom i upalo u sedište IVZ.

Medijii su javili da nije poznato gde se nalazi reis Sulejman Redžepi, a u međuvremenu na njegovom Fejsbuk profilu je objavljena informacija da su ga otele naoružane osobe koje ga drže na nepoznatoj lokaciji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da obezbeđuje i štiti državne i verske institucije, još se nije zvanično oglasilo ovim povodom.

Mediji na albanskom jeziku javljaju da je u prostorije IVZ već ušla grupa od 30-tak osoba među kojima je i Šaban, koji je do prošle nedelje bio na pozciiji skopskog muftije, a sa njima je, kažu, i generalni sekretar IVZ. Njih je razrešio reis IVZ Redžepi. Islamska verska zajednica je, kako se tvrdi, trenutno bez poglavara, a rukovodstvo više nije legitimno. Makedonski portal Plusinfo.mk javio je da će od danas tom verskom zajednicom rukovoditi razrešeni skopski muftija Šabani do, kako se navodi, vraćanja mira i prava u IVZ.

Šabani je posle upada u sedište IVZ rekao da će se on postarati da ubrzo vrati mir među vernike i da će angažovati revizorsku kompaniju koja će istražiti kako je trošen novac vernika. On je odbio da odgovori da li je jutros zaista bilo incidenata pred IVZ pri kojima je jedno lice povređeno.

Inače, netrpeljivosti između reisa i skopskog muftije i njegovih pristalica traje već duže vreme, a eskalirala je na svečanosti "Čitanje Kurana" kada je poglavar Islamske verske zajednice pred svima psovkama i uvredama napao muftiju, a mediji su izvestili i da su se fizički obračunali. Pozadina ove netrpeljivosti je, prema izvorima bliškim IVZ, spor oko para.

Deo medija, međutim, navodi da naoružana grupa ljudi koja je upala u sedište  IVZ koji od Redžepija očekuju objašnjenje zbog čega je Šabanija razrešio na tajnom zasedanju u Kondovu na kome je istovremeno sebe reizabrao na najvišu versku funkciju.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skoplje: Policija ispred Islamske vjerske zajednice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2015

Islamska vjerska zajednica (IVZ) u Skoplju je za privremenog upravitelja imenovala muftiju Ibrahima Šabanija. To su  osobno saopćili njegovi pristaše koji su jutros stigle pred Islamsku vjersku zajednicu. Ispred Islamske vjerske zajednice se nalaze jake policijske snage...Šabani i njegovi pristaše...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.