Silajdžić nije odustao od posete Beogradu

Izvor: Politika, 10.Jun.2010, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić nije odustao od posete Beogradu

Predsedavajući Predsedništva BiH insistira da se prilikom posete Srbiji susretne i sa Ilijom Jurišićem, koji je osuđen za ratni zločin

Od našeg dopisnika

Sarajevo, 9. juna – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić nije odustao od namere da zvanično poseti Beograd, ali to neće učiniti sve dotle dok ne budu ispunjeni svi ranije dogovoreni i usaglašeni uslovi, izjavio je za „Politiku” Damir Arnaut, pravni savetnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Silajdžićevom kabinetu, precizirajući da nije problem datum posete, nego program po kojem bi se ta poseta odvijala.

„Odlaska u Beograd nema sve dotle dok srbijanska strana ponovo ne potvrdi program posete koji je usaglašen 21. maja i koji je ona tada potpisala”, kaže Arnaut i ponavlja da bez potvrđivanja jednom već potvrđenog programa neće doći do planiranog susreta Silajdžića i srpskog predsednika Borisa Tadića.

Ako je srbijanska strana, dodaje on, „već dala pismenu potvrdu i odobrenje nečemu, onda nema razloga da je ne da ponovo”. U izjavi za naš list Arnaut je potvrdio da je prvobitnim programom bila predviđena i Silajdžićeva poseta Iliji Jurišiću, koji se nalazi na izdržavanju 12-godišnje kazne po presudi beogradskog Okružnog suda zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Arnaut je odbio da o tome detaljnije govori, ali je jedino reagovao na konstataciju da je upravo ta poseta bila predmet brojnih spekulacija, koje su dovođene u vezu sa odlukom Ministarstva pravde Srbije o zabrani posete zatvorima, rekavši da je to bio „smišljen i nameran potez”.

„Srbijansko ministarstvo pravde ciljano je zabranilo posete zatvorima kako bi osujetilo Silajdžićevu posetu Jurišiću, iako je ta poseta prethodno dogovorena i odobrena”, tvrdi Arnaut i napominje da je „popravljanje odnosa u regionu u interesu BiH, kao i bolji odnosi sa Srbijom” do kojih se, smatra on, „može doći razgovorima i zvaničnim posetama”.

Silajdžićeva neslužbena i radna poseta Srbiji bila je planirana za 25. maj, ali je otkazana zbog kvara na avionu kojim je on trebalo da doputuje iz Njujorka u Minhen, a potom u Beograd. Iako je protokol Predsedništva BiH zvanično potvrdio da je „poseta otkazana zbog kvara motora na avionu” spekulisalo se da „avion nije razlog Silajdžićevog nedolaska u prestonicu Srbije, nego odluka srbijanskog Ministarstva pravde da zabrani posetu zatvorima”.

Poziv Silajdžiću da dođe u Beograd, prvi put posle 18 godina, uputio je 24. aprila predsednik Srbije Boris Tadić, i to u Istanbulu gde su, zajedno sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom, potpisali Istanbulsku deklaraciju. Neposredno nakon toga Silajdžić je izjavio da su „sukcesija i sudbina imovine bosanskohercegovačkih preduzeća, a posebno slučaj Ilije Jurišića, razlozi zbog kojih će posetiti Beograd”.

Dušanka Stanišić

[objavljeno: 10.06.2010.]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Silajdžić ne odustaje od posjete Beogradu i Jurišiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jun.2010

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nije odustao od namjere da posjeti Beograd, ali insistira da se tom prilikom susretne i sa Ilijom Jurišićem, koji se nalazi u beogradskom zatvoru, rekao je Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut. On je za "Politiku" naveo da Silajdžić neće posjetiti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Silajdžić ne odustaje od posete

Izvor: S media, 10.Jun.2010

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić nije odustao od namere da poseti Beograd, ali insistira da se tom prilikom susretne i sa Ilijom Jurišićem, koji se nalazi u beogradskom zatvoru, rekao je Silajdžićev savetnik Damir Arnaut. ..On je za Politiku rekao da Silajdžić neće posetiti...

Nastavak na S media...

Silajdžić hoće u Beograd ako vidi Jurišića

Izvor: Mondo, 10.Jun.2010

Predsedavajući Predsedništva BiH neće posetiti Srbiju dok ne budu ispunjeni svi ranije dogovoreni uslovi, među kojima je i poseta ratnom zločincu.

Nastavak na Mondo...

Silajdžić u Beogradu samo ako može da vidi Jurišića

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2010

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić neće posetiti Srbiju dok ne budu ispunjeni svi ranije dogovoreni uslovi, među kojima je i poseta ratnom zločincu Iliji Jurišiću...Silajdžić nije odustao od namere da poseti Beograd, ali insistira da se tom prilikom susretne i sa Ilijom Jurišićem,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.