Senator Kris Marfi u poseti Crnoj Gori

Izvor: VOA, 17.Okt.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senator Kris Marfi u poseti Crnoj Gori

U razgovorima sa crnogorskim zvaničnicima američki senator Kris Marfi, predsjedavajući senatskog pododbora za evropska pitanja, naglasio je da podržava Crnu Goru na njenom putu ka evrotlantskim strukturama.

Senator Kris Marfi se u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem osvrnuo na obaveze koje Crna Gora treba da ispuni u narednoj fazi intenziviranih i fokusiranih razgovara, ističući da je uvjeren da će Crna Gora nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << toga biti spremna da dobije poziv za članstvo.

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić je kazao da je Crna Gora zadovoljna što je u zaključcima sa Samita NATO jasno prepoznat njen progres u reformama i potvrđena odluka ministara NATO da sa Crnom Gorom  otvore "intenzivirani i fokusirane razgovori. On je istakao da je pozitivna poruka sa Samita u Velsu o važnosti politike proširenja i izvjesnoj perspektivi članstva Crne Gore ukoliko ispuni uslove od značaja i za region Zapadnog Balkana, aspirante i generalno politiku otvorenih vrata NATO.

 U tom smislu, istakao je da je sprovođenje „intenziviranih i fokusiranih razgovora” komplementarno sa implementacijom V Godišnjeg nacionalnog programa Akcionog plana za članstvo, koji će biti fokusiran na sprovođenje reformi u u četiri ključne oblasti: reforma sektora bezbjednosti, jačanje vladavine prava, jačanje podrške javnosti za članstvo u NATO i nastavak reforme sektora odbrane.

Lukšić je zahvalio na podršci SAD-a razvojnim, evropskim i evroatlantskim ciljevima i implementaciji reformi neophodnih za ispunjenje standarda za članstvo Crne Gore u NATO i EU.

Sagovornici su ukazali na značaj jačanja regionalne saradne u kontekstu evropske i evroatlantske integracija, te ukazali na značaj Jadranske povelje, kao mehanizma saradnje u oblasti bezbjednosti između SAD i država regiona.

 Naredna godina je izuzetno važna za crnogorski evro-atlantski put, a snaženje vladavine prava predstavlja ključan ispit države na tom putu, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić u razgovoru sa američkim senatorom, Krisom Marfijem.

“Crna Gora jedini dio obale na Mediteranu, od Portugala do Turske, koji nije pod zaštitom NATO kišobrana. Puna posvćenost države demokratiji i vladavini prava garant ulaska Crne Gore u Alijansu”, poručio je Krivokapić.

Marfi je, kako je saopšteno iz parlamenta, potvrdio da Sjedinjene Američke Države ostaju partner i nastavljaju sa podrškom Crnoj Gori ka učlanjenju u NATO, i naglasio da je vladavina prava ključni cilj za društvo i državu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.