SDSM: Gruevski i organizovana pljačka Makedonije

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDSM: Gruevski i organizovana pljačka Makedonije

Nova serija teških optužbi opozicije na račun vlade Nikole Gruevskog. Provizija oko 25 miliona evra za gradnju dva auto-puta. SDSM: "Gruevski, odlazi dok možeš!"
Makedonska politička kriza ušla je u fazu iz koje, bez pomoći međunarodne zajednice, neće moći da se iskobelja posle serije teških optužbi opozicije, koja vladi Nikole Gruevskog na teret stavlja "urnisanje" celokupnog političkog sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << države, praćeno pretnjama i prevarama.

U poslednjoj u već dugoj seriji optužbi, lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev objavio je snimke prisluškivanih razgovora premijera Gruevskog sa najbližim saradnicima, iz kojih proističe da su se čelnici vladajuće VMRO-DPMNE za izgradnju 560 kilometara auto-puteva dogovorili o proviziji od oko 25 miliona evra.
"Gruevski, još imaš šansu da odeš i oslobodiš Makedoniju mučenja... Pristalice VMRO-DPMNE, zar treba da podržavate ovakve ljude", rekao je Zaev u Skoplju, navodeći da je premijer osnovao mrežu "ofšor" kompanija, nameštao tendere i kršio zakone.
Najdrastičniji primeri korupcije su tenderi za izgradnju auto-puteva Miladinovci–Štip i Kičevo–Ohrid, čija je cena, posle dogovora Gruevskog sa ministrom za transport Miletom Janakijevskim i dvojicom visokih zvaničnika vlade Vladimirom Peševskim i Kirilom Božinovskim, "podignuta za 103 miliona evra".
"Za oba projekta, to je oko 25 miliona evra provizije... Ovo je, možda, najveći korupcionaški skandal u regionu", rekao je Zaev.
SDSM optužuje premijera Nikolu Gruevskog da je u proteklih nekoliko godina sa saradnicima tajno prisluškivao više do 20.000 osoba, među kojima su pripadnici vlasti, opozicije, diplomate, novinari, intelektualci, predstavnici NVO-a, pa i verski poglavari.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.