Ruska ambasada: Revizija tužbe može imati ozbiljne posledice po stabilnost BiH

Izvor: RTS, 16.Feb.2017, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska ambasada: Revizija tužbe može imati ozbiljne posledice po stabilnost BiH

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu može imati najozbiljnije posledice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH.
Ta inicijativa, kako je navedeno u saopštenju, može imati ozbiljne posledice i po socijalni mir i ekonomski razvoj BiH, ali i stanje u regionu u celini.
U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštenju se navodi da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da kao takva podseća da je Međunarodni sud pravde u Hagu već doneo odluku u ovom predmetu, a da bi ponovno aktiviranje tužbe bio jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.
"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo proceni celishodnost takve agende, koja radi na štetu odnosima u jačanju poverenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć", istaknuto je u saopštenju.
Iz ruske ambasade u BiH su naglasili da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH, zbog neizbežnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u zemlji, ocenivši da se znakovi tog procesa već vide.
Predsednik SDA Bakir Izetbegović najavio je da će biti pokrenuta revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ako ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, proceni da za to ima elemenata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska ambasada: Revizija tužbe može imati ozbiljne posledice po BiH

Izvor: Vesti-online.com, 17.Feb.2017, 09:08

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posledice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, stanje u regionu u celini...U saopštenju se dodaje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Varadi o reviziji tužbe BiH: Teško da ima novih dokaza

Izvor: N1 televizija, 17.Feb.2017

Bivši član pravnog tima Srbije u procesu po tužbi BiH Tibor Varadi kaže za N1 da mu je teško da zamisli ijednu novu činjenicu ili dokaz na osnovu koje bi slučaj završen pred međunarodnim sudom u Hagu, mogao biti obnovljen...Izvor: N1..A u danu kada se u Sarajevu odlučivalo o reviziji, u Beogradu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.