Rusija: Revizija presude BIH protiv Srbije može imati ozbiljne posledice po region

Izvor: Telegraf.rs, 17.Feb.2017, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Revizija presude BIH protiv Srbije može imati ozbiljne posledice po region

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posledice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socio-ekonomski razvoj i stanje u regionu u celini.

U saopštenju se dodaje da Rusija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već doneo odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << potez koji nema podršku svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom, prenosi RTRS.

- Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo proceni celishodnost takve agende koja radi na štetu odnosima u jačanju poverenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć - poručuju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz ruske ambasade naglašavaju da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH zbog neizbežnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u BiH, kao i da se znakovi u tom smislu vide već sada.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je prošle sedmice da će biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, proceni da za to ima elemenata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

STAV RUSIJE: Revizija presude BIH protiv Srbije može imati ozbiljne posledice po region

Izvor: Kurir, 17.Feb.2017

...U saopštenju se dodaje da Rusija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već doneo odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podršku svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.