RS usvojila zakon o referendumu

Izvor: B92, Beta, 10.Feb.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS usvojila zakon o referendumu

Banja Luka -- Skupština RS usvojila je Zakon o referendumu i građanskoj inicijativu, kojim se regulišu tehnička pitanja održavanja referenduma.

Referendumsko pitanje definisaće se posebnim odlukama Narodne skupštine RS, koja jedina po entitetskom Ustavu može raspisati taj vid izjašnjavanja građana. Prema usvojenom zakonu, rezultati referenduma nisu obavezujući za organe vlasti RS, koji ih mogu, ali ne moraju uvažiti.

Zakonom je regulisano da bi referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << provodila posebna komisija, a ne Republička izborna komisija ili opštinske izborne komisije.

Donošenje zakona o referendumu podržalo je 46 poslanika vladajuće većine, 16 poslanika opozicionih stranaka je glasalo protiv, dok se šest poslanika suzdržalo od glasanja.

Raspravi i glasanju o zakonu nisu prisustvovali poslanici bošnjačkih političkih partija, koji su ga ocenili antidejtonskim i antiustavnim.

Skupštinska većina prihvatila je i amandmane na zakon koji je predložio vladajući Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ukazujući na potrebu da se zakon uskladi sa Ustavom RS u delu koji se odnosi na to da građani na referendumu mogu da iniciraju, ali ne i predlažu ustavne promene.

Prema amandmanima SNSD-a predlog za raspisivanje referenduma može podneti predsednik RS, Vlada, najmanje 30 poslanika ili najmanje tri hiljade birača, a amandmanski je definisano i pravo učešća na referendumu građanima koji žive u distriktu Brčko, a koji se izjašnjavaju kao državljani RS.

Poslanička većina nije prihvatila amandmane Srpske demokratske stranke (SDS), koja je tražila da rezultati referenduma budu obavezujući za organe vlasti u RS, te da se građani RS na referendumu mogu izjasniti o ustavnim promenama i pristupanju NATO

savezu.

Opozicija u RS ocenila je da je vladajuća struktura u RS donošenje zakona o referendumu iskoristila kao marketinški trik u izbornoj godini, poručujući da je sasvim jasno da nikakvog referenduma u RS neće biti.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da usvajanje zakona o referendumu nije prvi korak ka secesiji ovog entiteta, da je predloženi zakon odraz ustavnog prava RS da uređuje tu oblast, a pri tom nije suprotan Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predloženi zakon nije antidejtonski

Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2010, 16:42

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da predloženi zakon o referendumu nije antidejtonski i antiustavan...On je kazao da će zakon o referendum, ako bude usvojen u parlamentu, morati da prođe utvrđenu proceduru kroz institucije koje ocenjuju ustavnost...

Nastavak na Glas javnosti...

Zakona o referendumu vraćen Zakonodavnom odboru

Izvor: Kurir, 10.Feb.2010

BANJALUKA, 10. februara (Tanjug) - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske zaključili su danas raspravu o predloženom zakonu o referendumu i građanskim incijativama, ali su odložili glasanje o njemu za popodne dok Zakonodavno-pravni odbor ne proveri da li su pojedine odredbe predloženog zakona...

Nastavak na Kurir...

Odluka u 17 sati: Za raspisivanje referenduma u RS biće dovoljno "samo" 3.000 birača!?

Izvor: Cafe.ba, 10.Feb.2010

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić okončao je raspravu o Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, a izjašnjavanje o ovom zakonu i o amandmanima najavio za 17 sati, nakon redovne pauze.

Nastavak na Cafe.ba...

RS: Usvojen Zakon o referendumu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2010

Skupština Republike Srpske usvojila je popodne na vanrednom zasedanju Zakon o referendumu i građanskim inicijativama, nakon što je zakonodavno-pravna komisija prihvatila predloge SNSD, kojim je zakon usaglašen sa Ustavom RS...Zakon je usvojen glasovima vladajuće većine, SNSD, DNS i SP, dok su poslanici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Prihvaćeni amandmani SNSD

Izvor: Danas, 11.Feb.2010, 00:51

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć Zakon o referendumu i građanskoj inicijativu, kojim se regulišu tehnička pitanja održavanja referenduma, ali ne i referendumsko pitanja. Referendumsko pitanje definisaće se posebnim odlukama Narodne skupštine RS, koja jedina po entitetskom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.