Pupovac: SDSS ima indicije o pokušaju otimanja mandata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: SDSS ima indicije o pokušaju otimanja mandata

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) smatra da mandat Mirka Raškovića, poslanik iz reda srpskog naroda u hrvatskom parlamentu, koji je u ponedeljak istupio iz stranke, pripada SDSS-u, te najavljuje da će tražiti zaštitu državnih institucija ako se potvrde njihove indicije o "pokušaju otimanja mandata".

Uz tvrdnju da "vođstvo stranke ima indicije da se radi o pokušaju otimanja mandata u Hrvatskom saboru, sada kada je svaki mandat važan", potpredsednik SDSS-a Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pupovac izjavio je za Hinu da je o tome u četvrtak obavestio predsednicu Republike, ali da su "ostali nezaštićeni".

"Ako se potvrde indicije o pokušaju otimanja mandata, moraćemo tražiti zaštitu institucija države, jer su takve stvari nedopustive", poručio je Pupovac.

SDSS je na sednici Izvršnog odbora šibensko-kninske županijske organizacije na mesto dosadašnjeg predsednika Mirka Raškovića odabrao Anju Šimpraga, za vršioca dužnosti, te je odlučeno da će se u narednim danima održati sastanci gradskih i opštinskih organizacija radi sprovođenja mera očuvanja jedinstva stranke nakon što je Rašković, nekoliko sati ranije, istupio iz stranke, rekao je Pupovac.

On je konstatovao da je bilo pokušaja razbijanja jedinstva stranke i tokom kampanje i sada, pre nekoliko dana, a problem je bilo "samostalno delovanje Mirka Raškovića, izabranog zastupnika SDSS-a, pod nepoznatim okolnostima, a suprotno stavovima rukovodstva stranke i suprotno njegovoj ranijoj saglasnosti i učestvovanju u odlukama stranke".

Iako su stranačka tela odlučila da će podržati levu koaliciju "Hrvatska raste" u sastavljanju vlade, o čemu je Pupovac izvestio predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, Rašković je zatražio odvojen prijem kod nje i nakon tog sastanka u četvrtak 26. novembra, rekao novinarima kako je od nje zatražio političku zaštitu zbog pritisaka iz njegove stranke u pogledu davanja podrške mandataru vlade.

Novinarima je rekao da ga više osoba pritiska i traži da učini ono što njegova "savest ne prihvata", te da će svoj potpis dati onog trenutka kada "oseti da neko ima većinu".

Nakon toga Pupovac ga je javno pozvao da kaže ko ga pritiska i sa kime se sastao dan pre konsultacija.

"Večernji list" preneo je danas izjavu predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da SDSS nije imao nameru da isključi Raškovića iz stranke, nego da razgovara sa njim i pita ga ko mu je pretio i ucenjivao ga.

List je preneo i izjavu Milorada Pupovca da očekuje od Mirka Raškovića da vrati mandat koji je SDSS-ov, da je Rašković u Kninu dobio nešto više od 2.000 glasova, a u celoj Hrvatskoj oko 8.000 glasova, i to zahvaljujući SDSS-u.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.